Дефіцит вітаміну В2 в організмі видно одразу – це ламкі нігті та випадіння волосся, проблеми зі шкірою, зниження гостроти зору, запалення слизових оболонок та хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Дефіцит рибофлавіну також може призвести до порушення засвоєння заліза та погіршення роботи щитовидної залози. Постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» Галина Незговорова розповіла про функції, основні джерела та добову норму вітаміну В2, а також про наслідки гіповітамінозу.

Добова норма вітаміну В2 ─ 1,3-2,4мг. Однак кількість залежить від віку, статі та трудвої діяльності.

Чому потрібно щодня вживати вітамін В1ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ В2

1. Разом з вітаміном А нормалізує зір, захищаючи сітківку ока від пагубного впливу ультрафіолету. Дивіться, у яких продуктах найбільше вітаміну А

2. Відновлює стан слизових оболонок та шкіри.

3. Покращує роботу нервової та імунної системи.

4. Сприяє всмоктуванню заліза.

5. Підвищує кровотворення.

6. Необхідний для розвитку мозку плоду.

ДЕФІЦИТ ВІТАМІНУ В2

Гіповітаміноз виникає при зменшенні у раціоні молочних продуктів, при палінні та зловживанні алкологолем, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту та вживанні медикаментів, які перешкоджають всмоктуванню рибофлавіну.

Читайте також: Як правильно обирати молочні продукти.

ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ В2

– у продуктах рослинного походження: цільнозерновий хліб, бобові, крупи, мигдаль, насіння соняшника, рис, гриби, броколі та шпинат;

– у продуктах тваринного походження: молоко, твердий та м'який сир, яйця, риба, свинина, яловичина та субпродукти.

ДОБОВА НОРМА ВІТАМІНУ В2

Рибофлавін стійкий до термічної обробки, однак швидко руйнується під дією ультрафіолету. 

Добова норма вітаміну В2 для:

– дорослих ─ 1,3-1,6мг

– вагітних жінок ─ 1,6-2мг

– годуючих мам ─ 1,8-2,2мг

– грудних дітей ─ 0,5-0,6мг

– дітей ─ 1-1,8мг

Дієтолог розповіла про необхідний обсяг вживання продуктів на день, аби забезпечити норму вітамінів:

50г пророщеної пшениці;

200г вівсяної чи гречаної каші;

200г рису темних сортів;

50г насіння соняшника або мигдалю;

200г квасолі;

100г телятини або нежирної свинини;

1-2 курячих яйця;

50г шпинату;

100г броколі або 100г грибів;

2 яблука або 150г моркви.

Пам'ятайте, що обмеження у раціоні певних видів продуктів може призвести до непоправних наслідків, а тому розумно ставтеся до харчування і насичуйте свій організм потрібними вітамінами. Найкращим порадником у випадку гіпо- чи гіпервітамінозу безумовно є лікар. 

Читайте також: Вітамін Е уповільнює процес старіння.