Ворожіння та калита: Як молодь святкує День святого Андрія

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

13 грудня в Україні гучно та весело святкують Калиту чи День святого Андрія.

Поділитися:

Як приготувати калиту до Дня святого Андрія13 грудня в Україні відзначають День святого Андрія. Це свято має два значення: релігійне і народне.

За першим в цей день прославляють апостола Андрія, який проповідував християнство у Скіфії і дійшов аж до Києва. На Андрія відмовляються від будь-якої роботи. Вважається, що працювати сьогодні – великий гріх.

За народним календарем 13 грудня прийнято веселитися, адже саме сьогодні відзначають день Калити. Це свято – одне з найвеселіших у зимовому циклі. Дівчата та хлопці збиралися разом, готували смаколики та влаштовували забави.

Як тримати Різдвяний піст: Меню і поради лікаряМолодь обов’язково грала у веселу гру під назвою Калита. Дівчата заздалегідь випікали смачний корж з діркою посереднині, через яку протягувалася стрічка. Калиту підвішували до стелі, щоб парубок, який братиме участь у грі, міг дістати випічку лише зубами. Головне завдання молодика – вкусити калиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт приготування калити від Руслана Сенічкіна

На Андрія, 13 грудня, юнаки та дівчата приглядалися одне до одного. Після Хрещення починався сезон зимових весіль, тож було цілком можливо зустріти своє кохання на вечорницях на Андрія.

У ніч на 13 грудня дівчата ворожили на кохання. Також наші пращури вірили, що в цей день уві сні можна було побачити свого майбутнього чоловіка.

Усі дівчата мріють про успішного та люблячого чоловіка. Читайте, які ритуали допомагають знайти заможного нареченого.

Новини по темі