Як обирати магазинні солодощі: поради дієтолога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Експерт розповідає, на що слід звертати увагу при покупці смаколиків.

Поділитися:

Усі ми любимо часом побалувати себе смачним та естетично привабливим десертиком. Найпростіше, звісно, придбати його в кондитерській.

Але, ажіотаж навколо шкідливості магазинних солодощів спонукає задуматись: чи варто платити здоров’ям за хвилинне задоволення?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими солодощами частувати дитину без шкоди для її здоров'я

Про те, як обрати «максимально не шкідливі» магазинні смаколики розповідає дієтолог Олександр Кущ.

ШКІДЛИВІ ІНГРЕДІЄНТИ СОЛОДОЩІВ ІЗ МАГАЗИНУ

ЦУКОР

Його надлишок у продуктах харчування істотно шкодить здоров’ю. Також – це зайві кілограми та  загроза стану зубів.

МАРГАРИН

Маргарин для кондитерських виробів зазвичай містить трансжири (штучно синтезовані олії).

Йдеться, переважно, про пальмову олію та дешеву кокосову олія, які використовуються замість вершкового масла та натуральних йогуртів.

Їх накопичення в організмі може призвести до розвитку алергії, беспліддя та онкології.

КРОХМАЛЬ

Блокує засвоєння вітамінів та корисних мікроелементів, зокрема - йоду. Може спричинити розвиток гіпотеріозу та раку щитоподібної залози.

ХАРЧОВІ ДОМІШКИ ТА БАРВНИКИ

Зокрема – в тістечках і тортах. Більшість із них спричиняють порушення травлення, захворювання печінки та нирок, виникнення дерматиту та дигенеративних змін у головному мозку.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБИРАТИ СОЛОДОЩІ

  1. Зверніть увагу на зовнішній вигляд виробу: насторожити має яскравий колір крему та не природній відтінок елементів продукту (коржів, корзинки) з борошна.

Натуральні інгридієнти завжди виглядають менш кольорово, ніж штучні. Також у кімнатній температурі торт може трохи підтанути (наприклад,  якщо до його складу входить натуральне вершкове масло).

Придбавши «натуральний торт», уже вдома можете перевірити його за допомогою свічки чи сірника. Якщо його кремовий краєчок одразу не підтане – у складі крему штучні складники.

Покупець має право попросити зняти стрічку з коробки й показати торт. Не соромтесь переконатися у якості товару, який збираєтесь придбати, якщо маєте сумніви на цей рахунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цукерки, які можуть вбити: Олексій Душка перевірить якість солодощів (результати голосування)

  1. Уважно прочитайте етикетку на виробі.

- Зверніть увагу на зазначені домішки.

За стандартами, у магазинних тортах використовуються напівфабрикати та сухі суміші. Найменш бажані у складі солодощів: Е230, 231, 232, Е121, Е240, Е173.  

Більшість добавок сприяють довшому зберіганню продукта, але можуть накопичуватися в організмі (наприклад, окремі барвники) та наносити шкоду здоров’ю.

- Не ігноруйте термін придатності, особливо, купуючи товар із поміткою «Знижка».

  1. Орієнтуйтесь на авторитетність виробника, та сертифікати якості, якими нагороджується бренд.

Купуючи дешеві солодощі від незнайомих виробників, ви тільки збільшуєте ризик для свого здоров’я. Адже не можна бути впевненим, що ці товари проходять відповідну перевірку на якість.

Новини по темі