Полюбити та прийняти себе: 7 дієвих порад від психологів

Ефективна методика, що допоможе знайти особисте щастя й покращити взаємини з оточуючими.

Поділитися:
  1. Оцініть свій психологічний стан та прийміть себе такою, яка ви є зараз.
  2. Залишившись наодинці, зверніть увагу на те, як ви почуваєтесь: простежте за своїми думками стосовно власного життя. Особливо зверніть увагу на стосунки з самими собою, проаналізуйте співвідношення: як часто взагалі ви подумки хвалите себе і як часто дорікаєте собі у чомусь.

    Якщо переважатиме негатив, не думаючи, дайте собі відповіді на наступні запитання:

    - За що я не люблю себе?

    Відповідь краще «зафіксувати»: записати у блокнот чи навіть на камеру мобільного.

    - Чи можу вибачити собі те, за що себе не люблю?

    - Чи готова я прийняти себе такою, якою є зараз, щоб змінитися і стати щасливою?

    Отриманий перелік «претензій» до себе та ствердні відповіді на наступні запитання дозволять розпочати вирішення ситуації.

    1. Якщо ви незадоволені власною зовнішністю.

    Станьте перед дзеркалом, гляньте на себе та усвідомте: іншою людиною ви не станете, тож доведеться «працювати з тим, що є».

    Тепер заплющіть очі й відмотайте у пам’яті моменти, коли отримані компліменти ви сприймали як щирі та ловили себе на думці – щось красиве в мені справді є. Розплющивши очі, зверніть увагу на ті головні (дратівливі / невтішні) особливості вашої зовнішності, які б ви зараз хотіли та реально могли виправити:

    - Зачіска – змініть укладку чи відпустіть волосся.

    - Фігура – переходьте на здорове харчування, займайтеся у спортзалі (худніть, працюйте над своїм тілом). Розкрийте свій «максимум», який дозволить почуватися комфортно й упевнено.

    Мудрі фітнес-тренери радять: кожна людина унікальна, тому і краса її індивідуальна. Не варто гнатися за розпіареними стандартами (для когось вони реальні, з огляду на статуру й особливості організму, а для когось – недосяжні або взагалі – шкідливі).

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 купальників, які підкреслять красу дівчат з пишними формами

    1. Якщо ви не задоволені своїми досягненнями у житті.

    Стосунками з іншими людьми:

    - Не маєте пари (незаміжня).

    Не сумуйте і не панікуйте, а погляньте на ситуацію мудро: всьому свій час і якщо ви поки що самотні, це прекрасний привід удосконалитись та покращити самооцінку. Коли ви полюбите себе, відчуватимете, що гідні почуттів протилежної статі, будете спроможні «випромінювати» любов і тепло. Секрет у тому, що новий психологічний стан забезпечить вам відповідний настрій, у вашому житті з’являться нові обставини й нові люди. Ви перестанете «зациклюватися», і одного дня несподівано для себе зустрінете людину, яка потім виявиться тією самою «парою».

    - Переживаєте проблеми з коханим.

    Золота істина – у стосунках завжди присутні двоє, тому не потрібно як звинувачувати у проблемах тільки себе, так і тільки його. Послухайте власне серце, оцініть ситуацію, врахуйте співвідношення позитиву й негативу в цих взаєминах. Якщо позитиву більше, труднощі – тимчасові, а кохання – взаємне – подумайте, що можна зробити для покращення ситуації.

    Спільними зусиллями шукайте компроміс, частіше згадуйте світлі моменти стосунків, пам’ятайте про те, чому ви разом, і все налагодиться!

    Якщо негатив переважає, замисліться: чому ви взагалі продовжуєте стосунки. І зважуйтеся на рішучі зміни власного життя.

    - Не маєте друзів.

    Порада банальна – самі будьте другом. Якщо ви будете дружньо налаштованими до зовнішнього світу, безкорисно допомагатимете тим, хто вас оточує, і частіше вибиратиметесь «серед людей», у вашому житті з’являться і друзі. Звісно, справжня дружба зростає тільки на «капітальному», багаторічному фундаменті, тому швидких результатів не чекайте. Словом, що виростите, те й матимете.

    - Проблеми на роботі.

    Подумайте: що для вас у пріоритеті на цій роботі – гроші чи самореалізація. Спробуйте вирішити питання «на місці» – постарайтеся й покажіть себе з найкращого боку. Далі – 2 варіанти:

    - результати помітять та оцінять, і ви здобудете повагу керівництва та підвищення зарплатні, чи більшу свободу самовираження та якісь нові можливості;

    - результатів не помітять та не оцінять, але ви знатимете, на що здатні, чого варті, та з часом зможете підшукати собі кращий варіант.

    Поважайте себе, самовдосконалюйтесь, а далі – ситуація підкаже!

    1. Знайдіть собі хоббі, від якого справді отримуватимете задоволення.

    Здебільшого те, що людина робить із захопленням, у неї виходить добре. Співати, танцювати, займатися спортом, писати вірші / прозу… чим би ви не захоплювались, пам’ятайте – це ваша «медитативна практика», яка додасть енергії та барв вашому життю. Не відмовляйте власному серцю – знаходьте час і місце для улюблених занять. А гарні досягнення – це, до речі, завжди «комплімент» власній самооцінці.

    1. Не засуджуйте, не критикуйте, не порівнюйте себе з іншими.

    Як тільки ви почнете працювати над собою: крок за кроком стане очевидним, що нема часу й сенсу витрачати свою енергію на такі обговорення інших людей. Захоплюватись та брати приклад – будь ласка, «акумулювати негатив» – не варто.

    Ваше головне завдання та відповідальність перед собою: щодня намагайтеся стати кращою, ніж були вчора, хоч у чомусь одному.

    1. Не виснажуйте себе ваганнями, довіряйте собі.

    Прийнявши себе та почавши «самовдосконалюватись», звикайте довіряти собі.

    Живіть за принципом:

    "Я все зважила – я прийняла рішення – я роблю це й беру на себе відповідальність за наслідки свого вчинку".

    Як і раніше, будуть злети й падіння, успіх та помилки. Але ви будете сприймати їх свідомо й не дозволите негативним емоціям підривати власну самооцінку й любов до себе.

    1. Хваліть себе за отримані результати та заохочуйте до нових.

    Дозволяйте собі інколи «подурачитись» та відійти від усіх правил (у межах розумного). Дозволяйте собі заслужений відпочинок від усіх і всього. Пам’ятайте - ваше особисте щастя, успіх і здоров’я завжди залежатимуть від стосунків із самими собою.

    «Програмуйте» себе правильно і будьте щасливими!