Як запобігти розладам шлунку влітку

Як запобігти розладам шлунку влітку
freepik.com

Причини виникнення та способи боротьби з діареєю.

Поділитися:

Розлад шлунку - делікатна, але водночас знайома кожному тема. Ця проблема може зіпсувати плани на день, важливу зустріч та навіть омріяну відпустку. Літо - особливо активний сезон харчових отруєнь, адже з’являється багато ягід та фруктів, які кортить їсти без меж. Чому виникає діарея, та як з нею боротися – читайте далі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба їсти для прискорення метаболізму: Поради лікаря

Причини виникнення діареї:

1. Споживання брудних овочів та фруктів, разом із якими в організм потрапляють патогенні мікроорганізми. 

2. Надмірне споживання овочів та фруктів, які мають послаблюючий ефект. Наприклад, слива, груша, огірок тощо. 

3. Уникати споживання незвичної їжі у період відпустки за кордоном. 

4. Не їсти зіпсованих продуктів або продуктів із закінченням терміну придатності. Влітку продукти псуються швидше. 

5. Дотримуватися емоційно-збалансованого ритму життя. Стрес, тривога та нестача сну також можуть бути причиною діареї. Знаходьте час для відпочинку, спорту і слідкуйте за своїм раціоном.

Способи боротьби з розладами шлунку

- дотримання правил гігієни: миття рук перед прийомами їжі, використання вологих серветок та антисептиків. 

- мити овочі та фрукти перед споживанням. Пам’ятайте, що зберігання продуктів без холодильника сприяє появі хвороботворних бактерій, а особливо, коли на вулиці літо. Не варто їсти зіпсовані, перезрілі, несвіжі ягоди або фрукти.

- визначити, до яких овочів та фруктів ваша травна система особливо чутлива. Наприклад, цвітна капуста, кабачки, огірки, болгарський перець – ці продукти здатні спричинити відчуття здуття або інші симптоми, що вказують на розлад шлунку.

- пити добре очищену воду. На додаток, якщо ви прихильник газованих напоїв, варто намагатися виключити їх зі свого раціону. Альтернативними напоями є вода з лимоном, фреші або чай.

- відмочувати ранні овочі та фрукти у холодній воді. Перед вживанням також можна зрізати шкірку. 

- мити руки після кожного походу в туалет. 

- при покупці товарів завжди звертати увагу на термін придатності. 

- остерігатися непастеризованих молочних продуктів. Важливо також визначити, чи є у вас несприйнятливість до лактози. Підвищена чутливість до молочних продуктів – поширена проблема, адже вони важко перетравлюються, тож призводять до здуття живота і, як наслідок, діареї.

- ретельно мити кухонні дощечки. Раціонально використовувати скляні дощечки, на яких не залишатиметься залишків їжі. 

- придбати в аптеці якісний засіб, який стане надійним захисником при діареї. Якщо розлад вже стався, то для відновлення мікрофлори лікарі, зазвичай, радять лакто і біфідобактерії (синбіотики), наприклад, Лактіале. Лактіале сприяє відновленню мікрофлори після шлунково-кишкових розладів*. 

 

- дотримуватися щадного харчування. Така лікувально-профілактична дієта забезпечить повноцінне харчування в умовах максимального щадіння травного тракту. Під час щадного харчування варто використовувати такі способи обробки їжі, як відварювання, приготування на пару й інколи запікання без скоринки. Крім того, варто обмежити вживання солі, надто холодних або гарячих страв, продуктів, які важко пережовуються. Споживати їжу потрібно 5 разів на день малими порціями. Корисно також випити склянку молока перед сном.

- якщо через 48 годин ваш стан не покращується, вчасно звертайтесь до лікаря. Розлади травлення – проблема з раптовими симптомами та серйозними наслідками. Важливо консультуватися зі спеціалістом, адже ці симптоми можуть вказувати на більш серйозні проблеми, такі як інфекції печінки, харчові алергії та навіть початкові стадії раку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діагностувати і позбутися від сезонної депресії - Поради лікаря

*листок-вкладиш до дієтичної добавки Лактіалє.

Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем. Декларація про відповідність продукції вимогам українського законодавства згідно технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, який затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.10. 2010р., №487

Вироблено на замовлення: ПАТ «Фармак», вул. Фрунзе, 63, 04080, Україна. Додаткова інформація за тел. +38 (044) 496-87-87, e-mail: info@farmak.ua