Ненудні канікули: 5 ідей незабутнього літнього відпочинку з дітьми

Ведучі «1+1» порадили, як цікаво та пізнавально зустріти літо разом із дітьми

Поділитися:

Сьогодні святкуємо День захисту дітей. Саме час подумати над захопливим проведенням часу із малечею.

Відпочинок під час відпустки та канікул може бути надзвичайно багатогранним. Головне – вмикати фантазію та бажано спланувати, що мрієте здійснити впродовж літа.

«Передусім мусить бути план. Я це практикую зі своїми дітьми третій рік поспіль. У кінці навчального року ми сідаємо за стіл, беремо аркуші паперу і починаємо писати, хто що хоче встигнути зробити влітку – від дуже маленьких речей до великих. Потім ці папірці ми чіпляємо на холодильник на дачі та стежимо, як просуваємося. Точніше діти стежать, як батьки допомагають реалізувати їхні мрії», – радить ведуча ТСН Марічка Падалко.

І, звісно, активно фіксуйте щасливі миті відпочинку зі своєю малечею.

Іноді можемо навіть не помічати, як швидко ростуть наші діти! Тому я закликаю всіх батьків робити більше спільних фото зі своєю дітворою. Я таким чином помічаю більш дорослий погляд моєї старшої дочки Аліси. А Лола така надзвичайна, що я не перестаю розчулюватися, переглядаючи світлини, хоча дивлюся на неї щодня!​ – розповідає ведучий «Сніданку з 1+1» Анатолій Анатоліч.

Тож ділимося корисною добіркою ідей, як цікаво та з користю зустріти літо із дітьми.

 

 

НАВЧИТИ ДИТИНУ САМОСТІЙНОСТІ

Важливо знайти правильний та захопливий спосіб навчити дитину побутовим речам. Ведуча програми «Сніданок. Вихідний», мама трьох дітей Валентина Хамайко вважає, що літо – ідеальний час, щоб привчити малечу до самостійності. «Коли діти постаршали, ми разом розпалювали вогнище, вчилися готувати собі їсти на природі, наприклад, пекти картоплю», – згадує ведуча.

Обов’язково з дітками потрібно щось посадити та виростити. Якщо ви посадите квасолю, яка проросте, а потім приготуєте суп із цією квасолькою – це будуть чудові враження для дитини, – вважає Валентина Хамайко.

 

 

НАВЧИТИСЯ ГОТУВАТИ

Гарна ідея для проведення вільного часу – повправлятися у своїй кулінарній майстерності та навчити дітей куховарити.

«У моїх старших дітей (Міша 10 років і Маша 8 років) на ці канікули великі кулінарні плани – вони захопилися приготуванням їжі та написали собі перелік страв, які хочуть навчитися приготувати. Тому вдома тепер багато борошна, цукру, масла, молока і яєць», – розповідає Марічка Падалко.

Ведуча радить не пригнічуватися, якщо цього літа вам не вдасться вирушити у далеку мандрівку: «У кінці травня літо здається великим і нескінченним, але якщо його безцільно проживати, то у вересні немає особливо і що згадати. Всі ми зараз виходимо з того, що бюджет у батьків на літній відпочинок доволі скромний. Але відсутність далеких подорожей не означає відсутність розваг».

 

ПОДАТИСЯ ДО ТАБОРУ

Нині є широкий вибір таборів – мовні, спортивні, інженерні, літературні тощо. Тут дитина може не лише відпочити, а й чомусь навчитися.

«Від’їзди на тиждень чи на два дуже змінюють дітей. Вони вчаться відповідальності. Так, наразі моїй Соломії сім років і вона самостійно збирає свою валізу – можу її навіть не перевіряти. Перший раз ми це робили разом: виділила їй персональну валізу, потім ми разом писали, що до неї покласти, далі складали речі. Опісля вчила доньку прати одяг. Це теж навчики», – розповідає Валентина Хамайко.

 

ВИРУШИТИ В ПОДОРОЖ

Не обов’язково їхати на відпочинок у далекі краї. В Україні є чимало цікавих місцин, які варто відвідати. До прикладу, Марічка Падалко віддає перевагу саме подорожам у межах нашої країни:  «Ми, як і торік, плануємо дві мандрівки Україною. Одну на вікенд до Чернігівської області, нам минулого року дуже сподобалося містечко Бреч. А в серпні хочемо в п’ятьох на тиждень на море. Позаминулий рік це була Миколаївська область, минулого року – Херсонська, цього разу – ймовірно Одеська, ми ще не визначилися».

Охочим податися до моря не варто обмежуватися овочевим лежанням на пляжі та купанням у ніжних хвилях. Як радить ведуча «Сніданку з 1+1» Марина Леончук, «гуляйте босоніж вздовж моря, а ще краще – виходьте на ранкову пробіжку».

 

ГАРНО ВІДПОЧИТИ В МЕЖАХ МІСТА

Ведуча Марина Леончук також розповіла, як зробити ваш із малюком літній ранок ідеальним: «Якщо ви не поїхали у відпустку та лишилися у місті, то прокидайтеся раніше – і гайда на вулицю! Обов'язково візьміть із собою кольорову крейду. Малюнки на асфальті – прекрасна розвага і для дітей, і для дорослих, а прохолодний ранок – ідеальний час для прогулянки».

Заплануйте на вихідних поїздку, наприклад, до лісу. Так, дитина більше дізнається про навколишній світ

Не забудьте взяти із собою фотоапарат. Світлини зігріють вас літнім теплом холодними осінніми вечорами, – говорить Марина.

А ось ведуча Валентина Хамайко радить відвідати разом із дітлахами мотузковий парк, принагідно подарувати політ в аеротрубі, побувати на цікавих заходах для дітей у книгарнях, завітати до музеїв. «Наприклад, моїм дітям цікавий Природничий музей. Трохи старших дітей можуть захопити Музей води, Експериментаніум. Також можна разом поїхати до Пирогово», – ділиться ведуча.

Читайте також: 5 найкращих місць для відпочинку з дітьми в Києві.