Шик Одеси 20-х: 5 ретро-образів із серіалу Сувенір з Одеси

Художник із костюмів розповіла, як створювалися образи героїв.

Поділитися:

Уже 19 березня глядачі 1+1 стануть свідками найочікуванішої прем'єри цієї весни - Сувенір з Одеси. Напередодні старту серіалу в ексклюзивному інтерв'ю для 1plus1.ua художник із костюмів Ірина Гергель розповіла, як створювали образи героїв та шили костюми в дусі 20-х років. 

Упродовж роботи над серіалом була виконана величезна кількість роботи. Неможливо точно сказати, скільки десятків костюмів, сотень капелюшків, сорочок, комірців та мережив ми пошили. Однак, на мою думку, не в цьому криється працьовитість кожного майстра - це лише маленька частина величезного айсберга, який знаходиться всередині й залишається невидимим. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ретро-вечірці Сувеніру з Одеси оголисили дату прем'єри серіалу

Працюючи над історичним проектом, художник, який любить свою роботу і поважає творчість, тисячу разів перебиратиме в голові ідеї, велику кількість інформації, аби створити ідеальний образ персонажа. Під час роботи цей образ ще багато разів змінюється, доповнюється і розкривається в деталях. Тобто для того, щоб створити ідеальний костюм, потрібно зрозуміти образ героя всередині себе. Після цього починається індивідуальна робота над кожним персонажем: команда готує ескізи, купує тканини, робить лекала, ш’є костюм, продумуючи кожну історичну деталь. Кожен персонаж вимагає свого підходу.

ЛІЗА ВОЛЬСЬКА 

Образ головної героїні створювався на основі пастельних тонів і м'яких текстильних матеріалів, які відповідають характеру героїні. Початок ХХ століття - один із моїх улюблених часів історії, тому я з особливою насолодою створювала кожен із костюмів. Тонка талія, довгі спідниці у формі дзвону, мереживо і шовк, капелюшки і квіти - над цим усім я можу працювати нескінченно. 

Ліза - дівчина з не дуже багатої, але інтелігентної сім'ї. Вона знає, що таке смак і гарні манери, тому ця героїня завжди, і в молодості, і в зрілому віці, одягається як справжня леді.

ВІРА ХОЛОДНА 

Я наблизила образ Віри до 20-х років ХХ століття, і мені здається, це додало їй ще більшого шарму. Вона знаменита актриса, улюблениця багатої публіки. Віра завжди розкішна і завжди на виду. Її тканини - це оксамит, шовк, а також багато мережива і вишивки. Вона любить капелюшки і перли, пір'я і дорогоцінні прикраси. На жаль, ця героїня з’явиться на екрані на короткий період часу, всього на кілька сцен, але вона така красива і яскрава, як і сама актриса Яна Ляхович, що її образ неможливо забути. 

МАТВІЙ ГРАЧ

Він скрипаль, який грає на вулицях міста, щоб заробити гроші, але водночас мріє про виступи у великих концертних залах. Тому його образ мав бути і бідним, і красивим одночасно. Варіанти його костюмів я створювала у своїй особистій історичній костюмерній. Ці деталі я збирала десятки років: це і кепки, що мають особливу форму, і потрібної фактури жилетки і, звісно ж, фрак для виступу на концерті.

МІШКА ЯПОНЧИК

Для мене король нальотчиків красень у яскравих костюмах кольору сірого неба, накрохмалених сорочках і метеликах ручної роботи, а також володар дорогих антикварних речей рудувато-золотих відтінків. Його костюми пошиті з дорогої вовни, яку я знаходила в іноземних тканинах і відрізала невеликими шматочками. Ми хвилювалися, аби викрійки вистачило, тому що іншої такої тканини немає. 

ГРИГОРІЙ КОТОВСЬКИЙ 

Герой Котовський упродовж серіалу багато разів змінюватиметься: то він бідний, то багатий купець, то військовий, то священик. Він грає в ігри, краде золото, потрапляє до в'язниці, тікає, наводить страх на людей одним своїм поглядом та змінює зовнішність. Саме тому його костюми були найрізноманітнішими. 

ВІЙСЬКОВА ФОРМА

Пошиття чоловічих костюмів, а особливо військової форми, вимагали додаткових консультацій, тому ми звернулися у військове ательє, яке допомогло створювати форму. 

Було чимало костюмів, робота над якими відбувалася на знімальному майданчику. В таких випадках рятувало вміння швидко і креативно мислити, а також знання історії. «Якщо у тебе цього немає, то у тебе це є через 15 хвилин», - це моє правило і девіз як художника. Для виходу із найскладнішої ситуації завжди є розум, винахідливість та підручні матеріали. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це світ ігор і схем, від яких голова йде обертом»​, — продюсер про серіал Сувенір з Одеси