Річниця аварії на ЧАЕС: як працювала ЧАЕС в окупації та як живе зона відчуження зараз

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як працювала в окупації Чорнобильська АЕС та як живе зона відчуження зараз (до річниці аварії на ЧАЕС)
Pixabay/Amort1939

Аварія на ЧАЕС: річниця однієї з найбільших техногенних катастроф людства.

Поділитися:

Сьогодні, 26 квітня, річниця однієї з найбільших техногенних катастроф людства: аварії на ЧАЕС, що ледь не повторилася через російських загарбників. Як вдалося запобігти трагедії попри обстріли, знеструмлення і мародерство росіян, як працювала в окупації Чорнобильська АЕС, та як живе зона відчуження зараз, розповіли у сюжеті ТСН

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВипадково зламала руку окупанту, коли мила підлогу: історія Людмили, що відбула 600-годинну робочу зміну на окупованій ЧАЕС у "Щоденниках війни"

2 квітня над ЧАЕС знову підняли український прапор після 37 днів окупації російськими військами. У Чорнобильській зоні наразі усюди сліди перебування росіян. Поруч зі спаленою російської технікою — крадені російськими окупантами пральні машини, комп'ютери і все те, що незвані гості вкрали на станції та у місцевих мешканців. 

"Сказати, що ми бачили армію — ні. Це все злодії, це вандали, які все грабували", — розповів місцевий мешканець.

Начальник зміни Чорнобильської АЕС Володимир Фальшовник розказав, що окупанти навіть залишили чотири нов колеса від БТР, тому що вони "заважали" їм складати награбоване:

"Їх менш за все цікавила їх боєготовність, головне було вкрасти по-більше".

Окупанти захопили станцію у перший же день війни. Понад три тижні у заручниках у них перебував 61 працівник АЕС. Замість належних 12 годин, їхня зміна тривала 600. Атомники зуміли умовити зробити ротацію, і на ЧАЕС поїхали добровольці. 9 березня через обстріли станцію було знеструмлено. Без електрики не могли працювати системи безпеки, зокрема і охолодження басейну з відпрацьованим ядерним паливом. Загроза ядерної катастрофи, масштабнішої за ту, що сталася 1986 року, була цілком реальною. Запустили резервну систему живлення на дизель-генераторах, запасу палива на які було на 2-3 дні. Зона "не пробачить" цього окупантам, які окопувались у Рудому лісі, на який прийшовся найбільший викид радіації після вибуху у 1986 році. 

Окупанти, покидаючи територію, забрали із собою 159 нацгвардійців, що охороняли станцію. Також без вісти зникли 4 атомники. Радіаційний фон у Чорнобильській зоні після того, як нею прийшлась військова техніка, нині трохи піднявся. Виміряти необхідні показники радіаційної безпеки досі не можливо, оскільки російські окупанти розграбували лабораторію. Атомники нарікають на цілковиту безпорадність міжнародних органів, зокрема і МАГАТЕ, які нічим не допомогли зупинити ядерний тероризм росії.

Як працювала в окупації Чорнобильська АЕС, та як живе зона відчуження зараз, дивіться сюжет ТСН:

Варто зазначити, що Запорізька АЕС в Енергодарі досі окупована.

Новини по темі