Як правильно заготовити осінні ягоди на зиму (поради експертки)

Обліпиха, калина, лимонник та аронія – хіти сезону. Як правильно заготовити на зиму ці осінні ягоди, щоб вони зберегли максимум корисних властивостей? Розкаже Тоня Лесик

Поділитися:

Восени у більшості дачників ягідний сезон вже закінчений. Однак, є кілька ягід, які збирають саме восени. Найпопулярніші – це чорноплідна горобина, калина, обліпиха та лимонник. Як правильно заготовити на зиму ці осінні ягоди, щоб вони зберегли максимум корисних властивостей та які особливості зберігання кожної з ягід, розказує експерт із садівництва Антоніна Лесик у програмі "Твій день".

Як заготовити чорноплідну горобину на зиму

Аронія (чорноплідна горобина) навесні вкривається білими пахучими суцвіттями, а восени – ягодами та її листя стає неймовірного багряного кольору.

Збирати чорноплідну горобину слід вже після перших приморозків, тоді вона втрачає свою гіркоту та набуває приємного смаку. Користі цій ягоді не позичати. Вона містить багато вітамінів та мікроелементів. Аронія дуже корисна для людей, які страждають пониженим або підвищеним тиском.  Ця ягода здатна нормалізувати тиск.

Заготовляти аронію можна декількома способами:

  • Перший – найпростіший. Треба просто підвісити її за гілочки та висушити.
  • Другий – заморозити. Так вона збереже максимум своїх вітамінів.
  • І третій – перетерти з цукром.

Як заготовити калину на зиму

Раніше калина росла у кожному дворі, бо має красивий декоративний вигляд і має неймовірну користь, ще і слугує оберегом. У догляді калина дуже непримхлива. Оберіть їй сонячне місце та регулярно поливайте. Так ви будете мати і гарний врожай і красивий вигляд, а корисних властивостей – не перелічити. Калина має специфічний смак, і щоб його позбутися, краще збирати її вже після перших приморозків.

Калину можна:

  • засушити
  • заморозити
  • перетерти з цукром

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не потрібно викидати кісточки із фруктів? ТОП-5 фруктів, кісточки яких корисні

Як заготовити обліпиху на зиму

Обліпиха гарно плодоносить, красива, корисна, але має досить гострі голки, які роблять збір врожаю не дуже приємним. Можна відрізати гілочку з ягодами повністю, і вже вдома зібрати з неї ягоди. Селекціонери вже вивели нові сорти обліпихи, які не мають голочок. Не має значення, який саме сорт ви оберете: важливо посадити два дерева. Одне – жіноче і поруч – чоловіче, для того, щоб був урожай.

Обліпиху можна так само заморозити, висушити чи перетерти із цукром.

Як заготовити лимонник на зиму

За вмістом корисних речовин його прирівнюють до женьшеню. Батьківщина лимонника – Китай. Але він чудово росте й наших крах. Головне – виконати кілька умов. По-перше – обрати місце, де хоча б декілька годин буде затінок. По-друге, обов’язково забезпечити опору. Так він буде гарно провітрюватись, рости та давати багатий врожай. Взагалі, лимонник – не примхлива рослина і потребує від вас лише регулярної обрізки та своєчасних поливів. Лимонник можна висушити, законсервувати, просто перетерти з цукром чи заморозити.

Як правильно заготовити м'яту на зиму - дивіться у відео