Які є протипоказання до вакцинації та де можна отримати довідку тим, кому не можна щеплюватися – розповідає сімейний лікар

У МОЗ затвердили форму довідки, яку лікарі повинні видавати пацієнтам, що мають протипоказання до вакцинації від COVID-19.

Поділитися:

Міністерство охорони здоров’я розробило форму довідки для тих, хто має протипоказання до вакцинації від коронавірусу. Про це сьогодні говорили у «Твоєму дні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підробний сертифікат вакцинації: чи можна з ним отримати щеплення від коронавірусу (розповідає адвокат Іван Бодня)

З формою цієї довідки №028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» можна ознайомитися за посиланням. Її може видати суто лікар з вказанням дати видачі.

Сімейна лікарка Марина Краснікова на відео-включенні зі студією «Твого дня» зауважила:

«Переважна більшість протипоказань до вакцинації є тимчасовими, на певний період часу. Абсолютних протипоказань дуже мало. Тимчасові звільняють від необхідності вакцинуватися максимум на 90 днів, а ГРВІ дає відтермінування на 14 днів».

Також у МОЗ надали Перелік медичних протипоказань та застережень, за якими  надаються протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Відповідно до нього є:

абсолютні протипоказання до вакцинації – коли є чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину, а ризики від проведення щеплення значно перевищують переваги від проведення імунізації;

►застереження (вакцинація з пересторогою) – ситуація, за якої остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від проведення чи не проведення щеплення залежно від ситуації, що склалася;

постійні протипоказання – мають постійний пожиттєвий характер та ймовірно не будуть зняті впродовж життя;

тимчасові протипоказання – безпосередньо наявні в момент вирішення питання щодо проведення щеплення, мають тимчасовий характер та зникають з часом.

Довідка, яка видається за тимчасовими протипоказаннями, має вказаний у ній термін дії – не більше 90 діб.

Дивіться, як міфи про вакцинацію від коронавірусу розвіює біологиня Дарка Озерна:

Слід враховувати: якщо у пацієнта є протипоказання до введення вакцини проти COVID-19 одного виробника, його часто можна щепити вакциною іншого виробника. У такому разі за наявності вакцин іншого типу довідка не надається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вся правда про вироблення і тестування вакцин у сучасному світі: біологиня Дарка Озерна

Сімейна лікарка Марина Краснікова розповідає:

«Після перенесеного коронавірусу можна щепитися вже через 28 днів з моменту повного одужання. Максимальний термін відтермінування вакцинації у такому випадку – 90 днів».

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).

ФОТО: Pexels/Gustavo Fring