Який вантаж можна безоплатно перевозити в громадському транспорті: візочок, велосипед, тварини? (коментує юрист)

Що можна безоплатно перевозити громадським транспортом?

Поділитися:

Що можна безоплатно перевозити громадським транспортом та коли водій може відмовити у проїзді, навіть якщо ви їдете із дозволеним багажем? Розповів юрист Іван Бодня для "Твого дня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правила евакуації при пожежі та чому дим небезпечніший за вогонь (розповідає голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус)

Чи можна перевозити безоплатно дитячий візочок? Юрист відповів:

Так, можна, це передбачено постановою Кабінету міністрів, законом профільним. Також є правила надання послуг перевезення пасажирським транспортом у місті Києві. Але, зрештою, водій несе відповідальність за безпеку пасажирів і у нього є право відмовити у перевезені габаритного вантажу, до якого відноситься і візочок, якщо це буде створювати небезпеку або якщо в маршрутці не передбачено місця для його перевезення. Наприклад, якщо це буде перешкоджати руху пасажирів, перегороджувати аварійний вихід. Проте для дитячого візочка має бути відведене місце в транспорті. Якщо ж водій бачить, що такого місця немає, або маршрутка переповнена, то він має право відмовити. Проте не дозволяється надавати перевагу в залежності від вигоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як батькам захистити свою дитину від цькування у школі (радить психолог)

Отже, у громадському транспорті можна перевозити:

  • Дитячі візочки
  • Пару лиж
  • Вантаж, який не перевищує габарити 1 м Х 50 см Х 30 см та вагу 40 кг.

Та чи можна перевозити собаку або велосипед? Іван Подня пояснив:

Велосипеди можна перевозити, це прямо зазначено у нормативних актах. Єдина умова – велосипед має бути складним. Звірів теж можна перевозити, але тільки якщо це не заважає іншим пасажирам.

Дивіться, як необхідно рятуватись, коли палає квартира: