Коронавірус: коли треба викликати швидку та які ліки мають бути вдома? В студії «Твій день» емоційна розмова про вакцинацію із завідувачкою відділення інтенсивної терапії Наталією Матолінець

Епідемія коронавірусу в Україні набирає обертів. Про реальний стан речей у студії «Твого дня» розповіла лікарка Наталія Матолінець.

Поділитися:

Завідувачка анестезіології та інтенсивної терапії однієї з львівських лікарень Наталія Матолінець сьогодні у «Твоєму дні» емоційно розповіла про реальний стан речей з коронавірусом в Україні. Вчора вона була на прямому включенні зі студією прямо з реанімації. Дивіться, як це було:

Наталія Матолінець розповідає:

Наш робочий день триває 24 години і не зупиняється ні на мить. Весь персонал працює на межі виснаження, реанімація переповнена. Ми працюємо на межі, це дійсно крик душі.

Лікарка наголошує – переважна більшість важких пацієнтів невакциновані. У неї запитали, чи можна щеплюватися вагітним жінкам та матерям, які годують дитину груддю. Наталія Матолінець відповідає – обом цим категоріям осіб можна і потрібно вакцинуватися. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, він пояснить, якою саме вакциною. Адже вакцини не всіх виробників підходять для вагітних та годуючих мам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише 16% українців щеплені від коронавірусу. Про необхідність вакцинації та міфи довкола цієї теми розповів лікар-реаніматолог Борис Бриль

Якщо ви все ж захворіли на коронавірус, лікарка розповідає, які ліки повинні бути у вашій аптечці вдома. Це парацетамол та ібупрофен для зниження температури тіла, решта – лише за призначенням лікаря. Дивіться, що про використання антибіотиків при лікуванні коронавірусу розповідає лікар-реаніматолог Борис Бриль:

Також Наталія Матолінець назвала симптоми, які вказують на те, що вже необхідно викликати «швидку»:

  • Не збивається температура тіла.
  • Відчувається біль за грудиною.
  • Сатурація падає нижче 92%.
  • Важко дихати.

У таких випадках не зволікайте, викликайте швидку медичну допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Респіраторний етикет: як правильно чхати, чи можна тиснути руку та питати людину про вакцинацію (поради експерта з етикету)

Наталія Матолінець резюмує:

Люди, вакцинуйтеся! Вакцинація допомагає перенести хворобу легше, це додатковий шанс врятувати життя.

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).

Дивіться розмову із завідувачкою анестезіології та інтенсивної терапії однієї з львівських лікарень Наталією Матолінець у відео вгорі.

Фото на головній сторінці: Pexels/Anna Shvets