Негода пошкодила майно: як знайти відповідача та добитися компенсації збитків? Покрокова інструкція від юриста

Що робити, якщо негода пошкодила майно? Від кого та як можна отримати компенсацію? Розповідає юрист
freeimages.com/Cheryl Empey

Негода днями накрила більшу частину Європи, і Україна – не виняток. Що робити, якщо стихія пошкодила майно? Чи можна розраховувати на компенсацію збитків і від кого? Розповідає юрист.

Поділитися:

19 липня Київ та велику частину України накрила негода. У столиці була потужна злива та сильний вітер, в результаті чого було підтоплено багато будівель (зокрема і декілька станцій метро) та пошкоджено багато споруд. Наприклад, доволі поширені випадки пошкодження житлових будинків та машин деревами, які впали в результаті негоди. Чи можна у такому разі отримати компенсацію на ремонт і від кого? У студії шоу «Твій день» розповів адвокат Іван Бодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Негода в світі та в столиці: міста заливає вода (прогноз погоди на тиждень)

Найбільш простою є ситуація, коли ваше майно застраховане від стихійного лиха, тоді за компенсацією варто звертатися до страхової компанії. Проте в Україні, на жаль, поки дуже мало людей добровільно страхують своє майно.

Що ж робити, якщо речі чи житло не були застраховані? Іван Бодня радить дотримуватися такої інструкції:

►Дізнатися, до чиєї зони відповідальності належить об’єкт, який пошкодив майно. Саме ця організація і буде відповідачем. Наприклад, якщо це дерево, то воно може бути на балансі різних комунальних служб, ЖЕКу або ОСББ.

►Далі потрібно довести причинно-наслідковий зв’язок між настанням збитків і тим, що сталося. Для цього варто дуже швидко і максимально точно зафіксувати пошкодження, зібрати якомога більше доказів того, що сталося: зробити фото, відео, записати покази свідків. Важливо зібрати докази якомога швидше, адже з плином часу нівелюється гострота ситуації, і щось довести вже буде набагато складніше.

►У максимально стислі строки звернутися до організації, яка є відповідачем (тобто має на балансі об’єкт, який пошкодив майно), із заявою про завдані збитки та необхідність їх відшкодування.

►Якщо відповідач відмовляється добровільно визнати свою вину та відшкодувати збитки, тоді слід звернутися з позовом до суду. До судового засідання необхідно отримати висновок експерта щодо вартості пошкодженого майна.

негода компенсація збитків

Якщо в результаті події постраждала людина, слід:

►Викликати «швидку» (медики повинні не лише надати допомогу постраждалому, а й письмово зафіксувати всі його ушкодження).

►Викликати поліцію – саме правоохоронці повинні скласти протокол, таким чином зафіксувавши подію.

►Щоб отримати компенсацію, ще до судового засідання слід отримати епікриз від лікарів, зібрати всі документи та чеки, які стосуються лікування отриманої травми. На основі цих документів суд може визначити розмір компенсації постраждалому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруїтися водою: несподівана небезпека у пляшках з газованою водою (попереджає біохімік, коментує юрист)

Більше про те, як діяти, якщо ваше майно пошкодила негода, дивіться у відео: