Пательні з тефлоновим покриттям: чи безпечні для здоров’я та як правильно за ними доглядати (розповідає біохімік Гліб Репіч)

Чи безпечні для здоров’я тефлонові пательні? Як правильно за ними доглядати? Про це розповів біохімік Гліб Репіч.

Поділитися:

Наскільки безпечними для здоров’я є сковорідки з тефлоновим покриттям? Як правильно за ними доглядати, щоб вони довше прослужили? Про все це у студії шоу «Твій день» розповів біохімік Гліб Репіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого утворюється холка на шиї, яку загрозу для здоров'я вона несе та чи можна позбутися холки самотужки (коментує лікар)

Біохімік розповідає:

«Для того, щоб тефлонове покриття краще взялося до сковорідки, її попередньо покривають перфтороктановою кислотою. Після цього, коли пательню покрили тефлоном, її запікають при високій температурі, і під час цього процесу ця кислота випаровується, а тефлон залишається прикріпленим до поверхні».

І хоча за своєю природою перфтороктанова кислота отруйна, але в процесі виробництва тефлонових сковорідок вона повністю випаровується, що робить цей товар абсолютно безпечним для здоров’я під час використання та вживання їжі, приготованої на ньому. Щодо тефлону, то про нього Гліб Репіч розказує:

«Цей матеріал дуже інертний, він ні з чим не реагує в організмі».

Більше того, хімік навів приклад одно експерименту над мишами, де вони впродовж 9-ти місяців їли їжу, що на 25% складалася з тефлону. І це жодним чином не відобразилося на здоров’ї тварин.

Тож готувати на пательні з тефлоновим покриттям абсолютно безпечно.  Дивіться, як хімік Гліб Репіч розповідає, що таке накип та як від нього позбутися:

Як правильно доглядати за тефлоновими сковорідками: поради від біохіміка

Щоб тефлонова пательня довше мала властивості проти пригорання їжі на ній, треба дотримуватися наступних порад у догляді за нею:

►Для перегортання та перемішування їжі використовувати силіконову лопатку.

►Не дряпати поверхню пательні.

►Не мити жорсткими мочалками, які можуть пошкодити покриття.

►Бути особливо обережними з пательною, коли вона гаряча, адже при нагріванні тефлон стає більш м’яким і його легше пошкодити.

►Тефлонові сковорідки можна мити у посудомийці або руками. Головне – не терти. Якщо за пательнею правильно доглядати, жир та інші забруднення з неї будуть легко відставати лише за допомогою води, мочалки та миючого засобу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити чайник від накипу (практичні поради від біохіміка Гліба Репіча)

ФОТО: Pexels/Daria Obymaha