В Україні дозволили вакцинувати від коронавірусу дітей від 12 до 17 років. Якою вакциною, які є протипоказання? Коментує імунолог

Вакцинація від коронавірусу дітей: з якого віку дозволена, якою вакциною, чи є протипоказання? Коментує імунолог
Pexels/Gustavo Fring

В Україні дозволили вакцинувати від коронавірусу дітей від 12 до 17 років. Це коментує імунолог.

Поділитися:

Відповідно до Наказу МОЗ №2234 в Україні дозволена вакцинація від коронавірусу дітей від 12 до 17 років. Про це сьогодні говорили у студії «Твого дня» з імунологом, українським підлітком, що живе і навчається у Фінляндії, та батьком двох дітей, який хоче їх щепити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Моршині побороли коронавірус завдяки масовій вакцинації. Чи правда це? (розповідає міський очільник)

Отже, відтепер діти віком від 12 до 17 років можуть отримати щеплення від COVID-19. Нагадаємо, раніше діти з цієї вікової групи могли бути щеплені лише при наявності у них супутніх хвороб, які ускладнюють перебіг коронавірусу, або при необхідності виїзду на постійне місце проживання за кордон. Тепер же щепитися можуть абсолютно всі віком від 12 до 17 років. У додатку до Наказу МОЗ №2234 сказано:

Рекомендовано проводити вакцинацію осіб віком від 12 до 17 років незалежно від приналежності до групи ризику за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

Якою ж вакциною можна щеплювати дітей? У тому ж Наказі чітко прописано, що це лише вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулий тиждень в Україні зробили понад 1,5 мільйони щеплень від коронавірусу: де працюють додаткові пункти вакцинації?

До «Твого дня» завітала лікарка імунологиня-інфекціоністка Алла Волоха. Вона коментує:

Зараз COVID-19 у дітей протікає важче, ніж це було раніше, діти хворіють частіше. Раніше хворіло 2-3% дітей від загальної кількості недужих, тепер же близько 10%. Є діти, які потребують кисню, перебувають у реанімаціях.

Алла Волоха назвала протипоказання до вакцинації дітей. Це

  • Тяжка анафілактична реакція на компонент вакцини, яка була після введення 1-ї дози (таке трапляється вкрай рідко, і в такому випадку дитині можна допомогти: у кабінетах щеплень є все для цього необхідне).
  • Мультисистемний запальний синдром після перенесеного COVID-19. Мова йде про важкі для організму наслідки перенесеної хвороби. Такий висновок надає лікар.

В інших випадках щеплення робити можна і треба. Дивіться детальніше про це у відео:

Як же вакцинують проти коронавірусу дітей за кордоном? На прямому включенні з Фінляндії була 17-річна українка Ольга Сєргєєва, яка живе і навчається у старшій школі в цій країні. Вона вже щепилася проти коронавірусу, як і всі її однокласники. Ольга розповідає:

У нас всі ходять в школу, навіть відмінили маски. З початку року на ковід захворіло 2 учні з майже 600 у школі. З моїх друзів ніхто не хворів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: коли треба викликати швидку та які ліки мають бути вдома? В студії «Твій день» емоційна розмова про вакцинацію із завідувачкою відділення інтенсивної терапії Наталією Матолінець

Свою думку з приводу вакцинації дітей висловив і батько двох дітей Сергій Плахтій. На прямому включенні зі студією він сказав:

Лише за вчора в Україні захворіло на коронавірус юлизько 1500 дітей. Ми переконані, що вакцинувати і захистити наших дітей, – це правильне рішення.

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).

Дивіться, як лікар-реаніматолог Борис Бриль розповідає, чи має значення, якою вакциною від COVID-19 щеплювати дітей: