Вся правда про вироблення і тестування вакцин у сучасному світі: біологиня Дарка Озерна

Як розробляють та тестують вакцини? Розповідає біологиня Дарка Озерна
pixabay.com/jarmoluk

Як насправді у сучасному світі виробляють та тестують вакцини? Розповіла біологиня Дарка Озерна.

Поділитися:

До шоу «Твій день» сьогодні завітала біологиня Дарка Озерна. Вона розповіла всю правду про виготовлення та клінічні дослідження вакцин у сучасному світі.

Дарка Озерна розповіла про еволюцію підходу до організації клінічних досліджень вакцин у світі. Вакцини почали винаходити та масово застосовувати на початку ХХ столітті. Про цей процес Дарка Озерна розповідає:

На початку ХХ століття жодних досліджень вакцин не було. Винахідники вакцин перевіряли їх дію на собі.

Фактичним стартом клінічних досліджень вакцин стала розробка вакцини від поліомієліту у 50-х роках ХХ століття. Вона припала на розвиток технологій вирощування культури клітин, роботи з вірусами і рекрутингу людей, які згодні були, щоб їхні діти взяли участь у клінічних дослідженнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалах поліомієліту в Україні: де і скільки дітей захворіло? Кому треба вакцинуватися? Розповідає біологиня Дарка Озерна

Практика клінічних досліджень поступово розвивалася, і наразі їх проводять в кілька етапів: від дослідження ефекту на лабораторних тваринах до невеликих вибірок добровольців, а далі – до більш масштабних вибірок. Останній етап – це постмаркетингове дослідження, коли вакцина вже використовується. Про це детальніше дивіться тут:

Дарка Озерна також розповіла, чому фармацевтичним компаніям насправді невигідно виробляти вацкини? Біологиня зауважує:

Робити вакцини фармацевтичним компаніям невигідно, оскільки їхні ціни законодавчо тримають в рамках, а розробляти і перевіряти їх довго і дорого. Тому фармацевтичні компанії абсолютно не зацікавлені робити вакцни, які не діють або діють погано. І перед тим, як випустити вакцину на ринок, компанія її ретельно перевіряє, щоб мінімізувати свої економічні ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцини від коронавірусу: міфи і правда про їх створення. Що таке РНК-вакцини? Розповідає біологиня Дарка Озерна

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).