Де здати кров: громадські донорські ініціативи та медичні центри

Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові. Свято запровадили, щоб подякувати небайдужим, які рятують життя інших.

Щохвилини незалежно від віку та країни у світі виникає нагальна потреба в переливанні крові. За статистикою, кожній третій людині хоча б раз в житті потрібне переливання крові.

Щоб подякувати волонтерам, які своєю ініціативою рятують життя, Всесвітня асамблея охорони здоров’я у 2005 році постановила щороку 14 червня відзначати день донора.

У світі донорство дуже розвинене, так у Швеції третина населення є постійними донорами, а в США здачі крові присвячений весь місяць.

Україні досі не вдалося побудувати сучасну службу крові, кожна лікарня заготовляє її на власний розсуд. Саме тому в Україні почали з’являтися громадські організації, які допомагають знайти донора через соціальні мережі.

Громадська організація Свіжа кров

Співзасновник ГО Свіжа кров Валентин Десятник у сюжеті для Сніданок з 1+1 розповів, що організація постійно проводить цікаві донорські акції. До роботи залучають митців, лекторів, проводять екскурсії.

ГО Свіжа кров у Facebook 

Проект ДонорUA

Асоціація молодих донорів України створила проект ДонорUA. Ініціатива працює як система рекрутингу і пошуку донорів крові та її компонентів. Вона спрямована на координацію донорів крові та пропаганду безоплатного донорства в Україні.

Роботу команди оцінили на конкурсі Startup Weekend: Social Innovation у Стокгольмі, де українці зайняли перше місце серед усіх стартаперів.

Команда ДонорUA запропонувала, щоб боти відповідали на питання донорів та резервували місце в центрі крові на зручну дату.

Проект ДонорUA у Facebook 

У кожному місті обласного значення є центр крові, тому усі бажаючі можуть стати донорами у будь-якій лікарні. Після цього кров направляється до обласного центру.

Всесвітній день донора крові надзвичайно важливе та благородне свято, адже донорство - це безкорисна допомога іншим.

Больше новостей