Оскароносні фільми 2017, які не можна пропустити в українському прокаті

Оскароносні фільми 2017
imdb.com

Підбірка найгучніших оскароносних фільмів, які варті уваги.

Поділитися:

Кирило Дицевич зізнався, заради кого погодився на роль у серіалі «Хороший хлопець»Пристрасті довкола цьогорічної американської премії «Оскар» не вщухли й досі. Напевно, саме 2017 рік запам’ятається кіноскандалами та неймовірними здобутками: рекордна кількість номінацій картини «Ла-ла-ленд», помилка в оголошенні переможців, відмова в участі в церемонії близькосхідної делегації тощо.

Однак безсумнівно, що картини-переможці 89-ї церемонії вручення найпрестижнішої американської кінопремії заслуговують найвищої оцінки кінокритиків та уваги глядачів. Деякі із оскароносних фільмів лише зараз вийдуть на широкі українські екрани. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможці найпрестижнішої щорічної кінопремії «Оскар».

Ведучий програми «Арґумент-Кіно» Володмир Войтенко підготував підбірку найкращих фільмів, які не можна пропустити.

«КОМІВОЯЖЕР»

Наприкінці березня в українських кінотеатрах з’явиться ірано-французька стрічка «Комівояжер» (реж. Асґар Фаргаді).  Ця картина отримала «Оскар» у номінації «Найкращий іншомовний фільм», себто фільм, персонажі якого спілкуються не англійською, а якоюсь іншою мовою.

Головні герої – молода пара іранських акторів, котрі грають у постановці п’єси Артура Мілера “Смерть комівояжера”. Через не до кінця зрозумілі обставини, їхнє помешкання починає руйнуватися і стає небезпечним для життя. Відтак, молоді люди переїздять до центру Тегерана, але й нова квартира притягує до себе неприємності, пов’язані з попередніми мешканцями...

Режисер Асґар Фаргаді, котрий вже отримував «Оскара» за фільм «Розлучення Надера і Симін», є майстром соціальної драми. Він зіштовхує у своїх кіносюжетах представників різних прошарків населення, порівнює традиційні і сучасні цінності та послідовно ставить під сумнів існування якоїсь загальноприйнятної моралі.

Класична трагедія – це війна між добром і злом. Ми чекаємо, що зло буде переможене, а добро тріумфує. Але боротьба в сучасній трагедії точиться між добром і добром. Чия б не взяла, задоволення від перемоги ми не відчуємо, - каже Фаргаді.

«Комівояжер», що про нього йтиме мова в «Арґументі-Кіно» 26 березня, розгортає перед нами багатогранне життя іранського суспільства. Це подорож у незнане, але кіномова універсальна й доступна як для американських кіноакадеміків, так і для українського глядача.

«ЛА-ЛА-ЛЕНД»

Звісно, в центрі уваги лишається «Ла-Ла Ленд» (реж. Демієн Шазел), який отримав 6 «Оскарів», а номінована була аж у 14 позиціях. В історії таку кількість номінацій раніше мали тільки два фільми – «Все про Єву» (1950) і «Титанік» (1997).

Це абсолютно проста й прозора за сюжетом стрічка, що віддає шану великій та блискучій історії американського мюзиклу, який зазвичай вів подвійне життя – на сцені й на екрані. Фільм насичений цитатами з класичних стрічок цього жанру. Він легкий та непретензійний. А виконавиця головної ролі, за яку отримала «Оскара», Емма Стоун полонить своєю щирістю та емоційністю.

«МАНЧЕСТЕР БІЛЯ МОРЯ»

Хто досі не знав, харизматичний екранний улюбленець жінок Бені Ефлек має не менш атрактивного, молодшого на три роки, брата на ім’я Кейсі. Також актора й відтепер володаря «Оскара» за найкращу головну чоловічу роль у фільмі «Манчестер біля моря» (реж. Кенет Лонерґан).

Кейсі Ефлек, що він є переконаним веґаном та активістом руху «За етичне поводження з тваринами», стримано і проникливо зіграв відлюдькуватого сантехніка з трагічним минулим, який поступово повертається до життя.

Іще один «Оскар» у цього фільму, який веде про рятівні родинні цінності, – за ориґінальний сценарій.

«МІСЯЧНЕ СЯЙВО»

Зрештою, чекаємо в прокаті на «Місячне сяйво» (реж. Барі Дженкінс), що отримав «Оскари» за найкращий фільм року, найкращу чоловічу роль другого плану та найкращий адаптований сценарій. В його основі – п’єса Терела Маккрені із назвою «У місячному світлі чорні хлопці здаються сумними». А сюжет розгортає драматичну історію дорослішання чорношкірого хлопця нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Цей фільм є відвертим, цнотливим, брутальним і ніжним водночас. Візуально довершений і красивий. Ода правдивій любові, що одна лиш здатна піднести людину, попри всі життєві незгоди, на справжні висоти духу.

Присудження головної статуетки «Місячному сяйву», гадаю, зайве підтверджує, що, попри 89-річний вік, «Оскар» не впадає у стариганський кіномаразм і справедливо лишається премію, котра може визначати актуальні мистецькі пріоритети і помічати щирі й талановиті фільми, які здатні хвилювати, впливати на душі та змінювати світогляд.

Уважно стежте за кіноафішами, щоб не проґавити найяскравіші стрічки 2017 року.

Нагадаємо, нещодавно Володимир Войтенко розповів про 5 кінопрем'єр, які неможливо пропустити цієї весни.