10 цікавих фактів про фільм Скарби нації

Україна. Повернення своєї історії

Небезпечні моменти, історичні сенсації й загублені скарби!

Поділитися:

Вже цієї суботи о 20:15 на телеканалі 1+1 відбудеться прем’єра документального фільму Скарби нації з циклу Україна. Повернення своєї історії. Фільм створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України. З нагоди виходу третьої частини проекту ми підготували для вас добірку із 10-ти цікавих фактів про документальну стрічку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор фільму Скарби нації поділився цікавими подробицями зйомок

1. Скарби нації - третя і наймасштабніша за географією дослідження частина проекту Україна. Повернення своєї історії. Зйомки кінострічки проходили у шести країнах: Україні, Австрії, Польщі, Росії, США й Туреччині.

2. Шукаючи історичну правду, команда проекту здолала понад 25 тис. кілометрів.

3. До основного складу команди входять чотири людини. На етапі пост-продакшну кількість осіб, які працюють над фільмом, збільшується до двадцяти.

На фото творча група проекту Скарби нації

4. У проекті взяв участь всесвітньо відомий історик із США Шон МакМікін.

5. Аби перекласти лист турецького султана Мегмеда ІV до Богдана Хмельницького, написаного давньою османсько-турецькою мовою, було використано понад п’ять спеціальних словників.

6. Для дослідження затопленої Січі команда проекту залучила фахівців з глибоководного занурення, які займаються підйомом затонулих суден.

7. Часто дослідження проходять з ризиком для життя. Під час зйомок епізоду на повітряній кулі знімальна група ледь не розбилася. Через сильний вітер, який раптово здійнявся, корзина кулі почала падати у прірву з 50-метрової висоти.

8. У проекті взяв участь граф Грегор Розумовський, нащадок гетьмана Кирила Розумовського. Він перевтілився на справжнього Індіана Джонса - спускався у склепи й досліджував таємні документи.

«Я отримав неймовірне задоволення від роботи над фільмом. Для мене був шокуючим той факт, наскільки українська історія виявилась сфальсифікованою. Однак незважаючи ні на що Україні вдалося зберегти свою культуру, мову й цінності. І це досягнення народу. Подивившись фільм, ви зрозумієте, що українську історію намагалися змінити, приховати, а деякі деталі – повністю знищити. Цей проект – один з кроків для повернення історії України для народу», - коментує Грегор. 

На фото граф Грегор Розумовський

9. Прилад, що дозволив розшукати тунель Богдана Хмельницького в Суботові, - власна розробка вчених з Інституту геофізики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

10. Робота над історичним фільмом тривала більше року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарбузова каша та устриці з чилі: Незвичні рецепти козацьких страв

Новини по темі