10 заборонених бестселерів, які сьогодні можна читати українською

10 світових бестселерів від українських видавництв, що були заборонені
pixabay.com

Насолоджуйтесь читанням літературних шедеврів, що захоплюють з перших хвилин

Поділитися:

З 24 по 30 вересня відзначають Тиждень заборонених книжок. Ми вирішили вам нагадати, які світові шедеври літератури потрапляли до «чорних списків» і створили особливу добірку  від українських видавництв. Вони вражають своєю сміливістю та неповторністю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легке читання: 7 книжок, які варто прихопити з собою в літак

«Ловець у житі» Джером Селінджер 

Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля»

Роман американського письменника Джерома Селінджера, що незважаючи на світове визнання, часто критикувався і був заборонений через велику кількість нецензурної лексики. Головний герой 16-річний юнак Холден відверто говорить про своє неприйняття канонів американського суспільства. 

«1984» Дордж Орвел 

«Видавництво Жупанського» 

У часи панування тоталітарного режиму роман «1984» був заборонений з причини забезпечення державного порядку. Це історія Вінстона Сміта, який деградує під впливом режиму в державі, у якій він живе. 

Книга здійснила вплив не лише на свідомість людей, а й на англійську мову. Неологізми, які використовував автор у романі, стали термінами, що могли підірвати державну безпеку на той час. 

«Вбити пересмішника» Гарпер Лі

Yakaboo Publishing

Роман яскраво обговорює тему насильства та расизму. Саме через це певний час видавництво книги було під забороною. Історія починається із опису життя маленького міста на півдні Америки, яку розповідає 6-річна дівчинка на прізвисько Всевидько. Сюжет книги заснований на власних спостереженнях автора за своїми близькими та знайомими. 

«451 за Фаренгейтом» Рей Бредбері

Видавництво «Навчальна книга – Богдан»

Роман у жанрі наукової фантастики Рея Бредбері, що звинувачувався у вульгарності, вживанні нецензурних висловлюваннях та антиморалі (момент спалення Біблії). Ідея книги - розповісти про суспільство майбутнього, де панують цілковитий контроль над людьми, їх свідомістю та пам’яттю. 

«На західному фронті без змін» Еріх Марія Ремарк 

«Фоліо»

Антивоєнний роман Ремарка розповідає про часи Першої світової війни. Маленькі німецькі хлопчики йшли воювати під впливом пропаганди і вірили, що отримають славу героїв. Однак на них чекали лише інвалідність або смерть. Вони стали поколінням, яке занапастила війна. 

На той час німецька влада не схвалила видавництво такої книги, адже замість того, щоб зробити із солдат героїв, Ремарк показав їх істинне призначення. 

«Над зозулиним гніздом» Кен Кізі

Yakaboo Publishing

В основу роману Кена Кізі ліг досвід роботи у психіатричній клініці, де над хворими проводили досліди під дією наркотиків. Певний час книгу вважали грубою та неприпустимою для друку, однак згодом стали називати літературним шедевром.

«Перевтілення» Франц Кафка 

Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»

Новела Франца Кафки розповідає фантастичну історію героя Грегора Замзи, який одного ранку прокинувся у тілі великої комахи. Твір був під забороною з метою збереження суспільної безпеки та моральних переконань. Ідея новели - показати образ сучасності, відчуження людини від життя, страждання через соціальну незначимість.  

«Портрет Доріана Грея» Оскар Вайльд 

Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»

Єдиний роман Оскара Вайльда розповідає про молодого чоловіка на ім'я Доріан Ґрей, портрет якого писав художник Безіл Голворд. Доріану настільки сподобалась картина, що він закохується у свою красу і готовий віддати душу, аби старів не він, а його зображення на полотні. 

Ідеї гомосексуалізму та декаденства, що наявні у творі, викликали чимало суперечок щодо друку роману. Однак у наш час «Портрет Доріана Грея» вважають класикою Західної літератури. 

«Пані Боварі» Густав Флобер

«Фоліо»

Нині роман Густава Флобера вважається шедевром світової літератури, проте після першої публікації твір «Пані Боварі» звинуватили у пропаганді антиморалі. Сюжет розповідає про лікаря Еммі Боварі, котра намагалася жити за межами своїх статків, аби не стати нікчемною жителькою провінції. 

Володар мух Вільям Голдинг

Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля»

Дебютний роман лауреата Нобелівської премії з літератури Вільяма Голдинга, що спершу був відкинутий багатьма видавництвами. Вони вважали автора недостатньо відомим, однак коли роман все ж вийшов у друк, то зміг привернути увагу мільйонів читачів. Це історія про зло та ненависть, що можуть прокинутись у людській душі, а також про суперечливість людської натури. 

Відомо, що певні книги заборонялися із різних причин - мораль, державна безпека, політичні мотиви, релігійні переконання, збереження культурних цінностей тощо. Однак з плином часу усі заборони канули в Лету, і на сьогоднішній день усі мають змогу вільно читати те, що до вподоби. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 світових бестселерів, які варто читати українською