1+1 готує історичний детектив про людей, без яких Україна ніколи би не відбулася

1+1 готує історичний детектив про людей, без яких Україна ніколи би не відбулася | 1+1

Дізнайся «Таємниці великих українців» зовсім скоро.

Поділитися:

1+1 завершив зйомки історичного детективу Акіма Галімова «Таємниці великих українців» та активно готує  його до прем’єри, яка відбудеться вже незабаром. 8-серійний проект розкриває вражаючі подробиці життя найвидатніших українців, які жили та правили в ті часи, коли формувалися кордони держав і зароджувалися нації. Вони вплинули на розвиток не тільки України, а й найбільших європейських держав.

Фото: Акім Галімов

Для створення проекту команда провела історичні розслідування у 9 країнах світу. Зокрема у Франції знімальна група потрапила до спеціального сховища бібліотеки Карнегі у місті Реймс. Також команда серіалу відвідала Польщу, Туреччину, Австрію, Італію, Молдову, Румунію, Угорщину і, звісно, дивовижні таємниці розкривали на Батьківщині героїв проекту – в Україні.  До історичних розслідувань було залучено півтори сотні найкращих українських та іноземних експертів.

У циклі документально-історичних фільмів будуть розказані історії дружини турецького султана Роксолани, державного діяча Симона Петлюри, Єпископа Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького, історика та політичного діяча Михайла Грушевського, правителя Галицько-Волинського князівства Короля Данила, гетьманів Богдана Хмельницького й Івана Мазепи та Анни Київської, доньки князя Ярослава Мудрого, яка стала королевою Франції.  До слова, раніше, в рамках проекту «Україна. Повернення своєї історії», автором та продюсером якого теж був Акім Галімов, було відтворено зображення обличчя матері Анни Київської, шведської принцеси Інгігерди.

«Наш проект відкриє багато таємниць про людей, без яких Україна ніколи би не відбулася. Без розуміння історії, без розуміння того, що втратили та чим пожертвували герої з різних епох, аби ми сьогодні жили, нам буде важко рухатись далі. Історії цих восьми постатей показують, що українці не просто так отримали незалежність у 1991 році, а за можливості, які нині здаються цілком звичними, колись було заплачено дуже високу ціну», ‒ говорить автор та продюсер історичного детективу Акім Галімов.

Творці проекту прагнули передати атмосферу епохи, в якій жив кожен із восьми героїв. Тому у фільмах глядачі побачать реконструкції ключових подій із їхнього життя. Наприклад, у серії про Симона Петлюру був відтворений момент його вбивства, а в історії Короля Данила – битва на Калці. Аби передати події максимально достовірно, режисери й художники провели кропітку роботу. Також у проекті використано чимало історичної хроніки, зокрема кадри з героями України різних епох, які раніше не були доступні до показу широкому загалу. Вони були розфарбовані спеціально для історичного детективу «Таємниці великих українців». Ці реконструкції та хроніки дозволять глядачам проекту «перенестись у часі». 

Виробництвом продукту займається команда 1+1 Продакшн: режисер-постановником виступила Дарія Саричева, шеф-редактором – Руслан Шаріпов, креативним продюсер стала Ольга Безноско, виконавчим продюсером – Володимир Андріюк, лінійним продюсером – Влад Золотарьов, режисером – Євгенія Шевчук, операторами-постановниками – Олександр Вяхірєв та Антон Борзєнков.

Просвітницький документально-історичний серіал увійшов до числа переможців конкурсу Міністерства культури з надання державної фінансової підтримки на виробництво і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування, за результатом якого на 90% профінансований Мінкультом.

Прем’єра документального проекту «Таємниці великих українців» відбудеться на телеканалі 1+1 вже у 2019 році.