5 артефактів, які змінюють уявлення про українську історію

Україна. Повернення своєї історії

До 29 серпня кожен українець може стати гостем інноваційної виставки на Михайлівській площі.

Поділитися:

Вчора у серці Києва автори документального історичного фільму «Україна.Повернення своєї історії» телеканалу «1+1» презентували унікальну виставку історичних фактів, які розбивають міфи, нав’язані українцям протягом століть.

«Коли виникла ідея проекту, ми хотіли розповісти українцям маловідому історію нашої держави. Для мене було найбільшим визнанням не тільки «Телетріумф», який отримав фільм минулого року, і не схвальні відгуки від конкурентів, а те що, історики, філософи, письменники зі сльозами на очах говорили, що багато років намагались привернути увагу до правдивих фактів, але їх ніхто не чув. Тому наш фільм - це поки лише перший крок», - сказав Генеральний директор «1+1 Медіа» Олександр Ткаченко.

Концепція інформаційних стендів була розроблена Facility team. Вісім масштабних інформаційних стендів за допомогою доказової бази та відкриттів, які здійснили автори фільму під час свого розслідування, розвінчують історичні міфи.

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ В 3D

Голограма обличчя Ярослава Мудрого відкриває таємницю справжнього вигляду князя. Експерти Акіма Галімова зізнаються, що провели масштабну та важку роботу, адже немає достатньо джерел, щоб відтворити його справжнє обличчя.

КНЯЖІ ПЕЧАТКИ

Ми звикли бачити Ярослава Мудрого з бородою та вусами, однак зображення на старовинних печатках доводить, що у князя були лише вуса. А ось борода йому дісталась від колишніх московських царів. Найвідоміший скульптурий портрет Ярослава створив Михайло Герасимов - радянський археолог та скульптор. На сьогоднішній день навіть самі росіяни критикують його роботи та називають їх недостовірними. Довіряти зображенням на княжих печатках - надійно. Їх ніхто не міг змінити, тому ми маємо можливість через тисячі років побачити справжній образ київського князя без впливу ідеологій.

«Сьогодні ми можемо наочно побачити різницю, як Ярослава Мудрого зобразив радянський антрополог Герасимов, та як зовнішність князя відображає сучасна наука. Це ілюструє, як ідеологія може змінювати історію», - зазначив автор фільму Акім Галімов.

ЧЕРЕП ОНУКА ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Череп  Ізяслава Інгваревича, князя Дорогобузького, був знайдений у 1989 році і зберігається у Луцькому історико-культурному заповіднику. Однією з головних інтриг фільму «Україна.Повернення своєї історії», прем’єра якого відбудеться на телеканалі «1+1» у День Незалежності о 22:15, стануть результати ДНК-експертизи двох знайдених черепів нащадків Ярослава Мудрого. Череп, який імовірно належить нащадку Ярослава Мудрого князю Дорогобузькому Ізяславу Інгваревичу, відвідувачі виставки могли побачити на власні очі. ДНК-експертиза черепа була проведена у Данії, в одному з трьох найбільших у світі центрів вивчення ДНК.

ПРИКРАСИ

На виставці Акіма Галімова був також представлений ряд прикрас часів Київської Русі. Їх створення датується переважно 12-13 ст. Це скроневе кільце, перстень з тамгою, книжна застібка «Меч», бронзова пряжка, браслет, двораменний хрест та інші надзвичайні знахідки.  

ПОРТРЕТ МАЗЕПИ

Портрет Мазепи - це історична реконструкція. Останків князя не залишилося, тому робота дослідників була кропіткою і виконувалася з існуючих зображень гетьмана.

«Ми провели фундаментальне дослідження, залучили криміналістів з Міністерства внутрішніх справ, які займаються портретною експертизою, використали найсучасніші методики, щоб зрозуміти, яким насправді був гетьман. Історики та криміналісти проаналізували єдине прижиттєве зображення гетьмана на «Дзвоні Івана Мазепи», який нині зберігається в центрі російського міста Оренбург. Вони виокремили з усіх збережених портретів спільні риси, поєднали їх, і ми отримали наближений до реальності фоторобот Івана Мазепи», - розповідає Акім Галімов.

Продовження фільму «Україна. Повернення історії» знімали півроку. Акім Галімов зізнався, що кожна маленька знахідка змінювала всі плани його команди. Робочий процес було важко спланувати. Однак Акім це сприймає з посмішкою на обличчі і вважає, що в його випадку саме дослідження творило історію.

Виставка історичних фактів від телеканалу «1+1» буде відкрита на Михайлівській площі усі святкові дні до 29 серпня. Відвідувачі зможуть дізнатись, чому Петро І заборонив усі зображення гетьмана Іван Мазепа, та як він насправді виглядав, де похована дружина Ярослава Мудрого Інгігерда, та чому вона не може бути новгородською «святою Анною»,  як за допомогою історичних документів та літописів фальсифікувалась історія України, кому насправді належить постать доньки Ярослава Мудрого Анни Ярославни та багато іншого.

Новини по темі