5 нових правил, за якими зараховуватимуть першачків

Міністр освіти і науки розповіла усі подробиці нового закону.

Поділитися:

Вступні конкурси до перших класів скасували. Тепер школи зобов’язані приймати усіх дітей, без винятку, з найближчих будинків. За задумом Міністерства освіти, це викорінить корупцію. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла усі деталі нових правил. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знайти спільну мову з дітьми-підлітками

За проведеними дослідженнями вступний конкурс для першачків був найбільш корумпованим. 

1. Щоб зробити школи доступними, усі житлові будинки закріпили за найближчими навчальними закладами. Однак ця ситуація збурила багатьох батьків. Вони хвилюються, з якими учнями та вчителями якого рівня тепер навчатимуться їх діти: 

«Ніхто не має права ділити дітей за рівнем інтелекту чи підготовки. Так як за новою програмою тестування при наборі першачків не передбачено, усі діти навчатимуться разом».  

2. Потрапити до школи не за місцем проживання можна, якщо будуть вільні місця, а на них в першу чергу зарахують тих дітей, у яких там вчаться старші брати або сестри. Але й тут батьки помітили несправедливість - школи між будинками поділені нерівномірно. Мовляв, на елітні школи припадає менша територія, а відтепер й менше потенційних школярів. 

Жодна дитина не залишиться поза школою. Ідея Міністерства освіти - зробити всі початкові школи однаковими, адже не можна давати 6-річним дітям різні шанси на якісну освіту. - запевняє Лілія.  

Особливо переймаються ситуацією, що склалася, батьки, що живуть не за місцем реєстрації, до прикладу, переселенці. Їм потрібно довести, що вони мешкають саме тут. Нові правила зарахування до школи загострюють ще одну проблему - у нових житлових районах часто катастрофічно бракує шкіл. 

3. Подавати документи цього року можна буде одразу ж до кількох шкіл. А зарахування відбуватиметься у два етапи. Для охочих потрапити на вільні місця до навчальних закладів не за місцем проживання створять відкрите жеребкування. 

4. Зарахування до шкіл розпочнеться з травня 2018-го. Міністр Лілія Гриневич стверджує, що зараз триває розробка критеріїв, за якими буде проводитись жеребкування - хто на ньому має бути присутнім, якими повинні бути папірці для жеребкування, хто буде його проводити і т.д.

5. Діти, які навчаються за програмами «Росток» та «Інтелект», можуть продовжити навчання. За словами міністра, ці програми зараз перевіряються на відповідність новому стандарту початкової освіти. 

«Для нас важливо, щоб всі програми для 1 класів, які працюють, були спрямовані на активні методи навчання. Програми «Росток» та «Інтелект» продовжать існувати, якщо їх визнають відповідними нормам і, можливо, будуть відкорегованими. Батьки повинні робити свій власний свідомий вибір, адже усі такі програми супроводжуються платними навчальними матеріалами», - стверджує Лілія. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейне дозвілля: Куди ходить з дітьми Валентина Хамайко