5 правил міцного шлюбу

Міняю жінку
09:30
Будні

Психолог відкрила секрети, як зміцнити сімейні стосунки.

Поділитися:

Що робить сім'ю міцною, а сімейний човен незламним? Кожна сім'я шукає відповіді на ці питання. І у кожної - свій рецепт щастя. Хтось народжує дітей в надії, що саме вони будуть «цементом» стосунків між подружжям, інші докладають зусиль, щоб забезпечити загальні матеріальні блага, а деякі шукають порятунок в контролі і пильності. Але часом рецепти щастя бувають помилковими і заводять стосунки в глухий кут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як піймати птаху щастя: 5 важливих кроків

У родині Мар'яни і Ярослава, які вирішили взяти участь у проекті Міняю жінку, троє дітей. Але це не зробило їх дружною і згуртованою командою. У них велика сім'я, що складається з декількох поколінь. Але всі вони живуть не злагоджено, у кожного свій графік. За загальним столом сім'я збирається один раз на рік - на Святвечір! І це на Західній Україні, де традиції особливо шановані! Дітьми займається тільки Мар'яна, Ярослав приходить додому пізно, виправдовуючись зайнятістю на роботі. Але грошей у сім'ї все одно не вистачає, зате їх вистачає на пиво, яке Ярослав щовечора п’є з друзями.

Подружжя не відпочиває разом, не має спільних інтересів, і, взагалі, кожен живе своїм життям. Мар'яна відчуває себе скривдженою, але нічого не робить для того, щоб змінити ситуацію. Її позиція - пасивне мовчання і заглиблення в себе. Сім'я на межі розпаду. Але ж вони колись любили один одного. Що ж пішло не так?

У сімейних стосунках не варто розраховувати, що все владнається само собою. Як і в будь-якому діючому процесі, тут існують свої правила й закони. На жаль, цим правилам ніхто нікого не навчає. А Свідоцтво про укладення шлюбу не містить інструкції, як, наприклад, побутова техніка. Про те, що існують курси з підготовки до сімейного життя, багато хто навіть і не знає. Таким чином, молоде подружжя й не може врятувати свій шлюб.

Ось кілька порад, які допоможуть створити міцну і щасливу сім’ю:

Правило 1. Поважаючи свого партнера, ви заслужите повагу й до себе. Сімейне життя часто складне й непередбачуване, не буває без образ і розчарувань. Але це не породжує привід принижувати і ображати свого партнера. Краще постарайтеся зрозуміти, чому він вчинив так, а не інакше. Можливо, ви самі дали привід? Обговоріть ситуацію, поговоріть спокійно і виважено. Якщо ви відчуваєте, що емоції вам зараз непідвладні, краще відкладіть розмову на деякий час. Заспокойтеся, обміркуйте. Ніколи не критикуйте свого партнера. Краще скажіть: «Я дуже ціную твою порядність (принциповість, доброту, щедрість, вміння вислухати і зрозуміти ....), але ....»; «В тобі стільки прекрасних якостей (перерахуйте їх), ти ж можеш все, якщо захочеш! Але ось сьогодні...».


 
Правило 2. Не провокуйте почуття провини. Люди намагаються уникати тих, перед ким почуваються винними. Гордий догляд, мовчазний докір - це не вихід. Він тільки збільшить дистанцію між вами. Не чекайте, що ваш партнер почне ламати голову над тим, чому ви одягнули на себе «панцир непроникності». Швидше за все, він піде туди, де все просто, зрозуміло і комфортно, де не треба постійно виправдовуватися або безкінечно щось з'ясовувати. Говоріть про свої почуття, а не про недоліки вашого партнера («Я засмучена», «Я відчуваю себе незахищеною», «Я сподівалася на твою підтримку (розуміння) ...», «Я дуже хвилювалася, чи все з тобою гаразд, коли ти не прийшов вчасно, а твій телефон не відповідав». Уникайте формулювань типу: «Я так і знала ...», «Ти, як завжди ...», «Чого ж ще можна було очікувати від тебе ...», «Ти в своєму репертуарі». Такі висловлювання - вирок, який тільки відбиває бажання ставати кращим.

Правило 3. Довіряйте один одному. Побудувати стосунки, де подружжя не обманює один одного, складно. Але правду розповідають лише тим, від кого не чекають удару нижче пояса, хто ніколи не використовує вашу слабкість і відвертість. Перш, ніж влаштовувати партнеру допит, подумайте, чи готові ви почути правду? Тотальний контроль тільки розпалює бажання вислизнути з-під нього. Стеження з-за рогу, або контроль SMS-ок тільки підігріє прагнення вашого партнера стати хитрішим, створить у нього бажання «переграти» вас. Відмовтеся від ролі детектива, краще постарайтеся створити таку атмосферу, з якої не хочеться йти. Згадайте, якою ви були тоді, коли він летів до вас на крилах.

Правило 4. Пам’ятайте, що сім'я - союз рівноправних. Приймаючи важливі рішення, обговорюйте їх всією сім'єю, включаючи дітей. Дітям необхідно знати, що з їхньою думкою рахуються, що їх точку зору поважають. Під час таких сімейних рад кожен відчуватиме свою значимість, а діти будуть вчитися планувати бюджет організовувати відпочинок, правильно розподіляти час на роботу, дозвілля і домашні справи. Знаходьте час для спільних прогулянок або домашніх ігор. Зрозуміло, це повинно бути приємно кожному члену сім'ї. Якщо ж ваші захоплення і плани не збігаються з захопленнями і планами інших, то потрібно надати свободу вибору, а не штучно створювати ілюзію щасливої і дружної сім'ї. Не можна бути щасливими з примусу. Кожен має право бути іншим.

Правило 5. Створіть сімейні традиції. Ніщо не об'єднує людей краще, ніж спільна справа. Наприклад, виготовлення листівок або сувенірів до свята. Добре, якщо у вас є традиція робити щось всією сім'єю. Якщо немає, поспішайте це виправити. Спільний обід або вечеря - прекрасна можливість відчути радість від спілкування один з одним. Підкресліть цю радість красивим посудом і сервіруванням «від душі». Напишіть один одному ніжні записки, частіше говоріть приємні слова. Поважайте старше покоління вашої родини. Цінуйте їх мудрість, досвід і турботу про вас. Ваші діти будуть ставитися до вас так само, як зараз ви ставитеся до бабусь і дідусів. Все у ваших руках!

Ми обговорили лише деякі правила «Інструкції», або «Кодексу» сімейних відносин, і це лише початок, адже сімейне життя багатогранне і непросте. Продовжимо у наступному випуску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому він зраджує, або як вгамувати невірного чоловіка

Новини по темі