5 страв з грибами на кожен день

Дієтолог Галина Незговорна розповіла про користь та шкоду грибів

Поділитися:

Гриби - це продукти, які чудово культивуються, як в промислових, так і в домашніх умовах, не залежно від пори року. Експерт Галина Незговорна розповіла про корисні властивості та протипоказання вживання грибів.

1. Вживайте гриби під час дієти. Низька калорійність грибів (до 30 кал. на 100 г) дозволяє використовувати їх у дієтах для схуднення та цукровому діабеті, а низький вміст натрію - при захворюваннях нирок.

2. Додавайте гриби у страви, адже у них міститься чимало корисних речовин. Вживання грибів покращує обмін речовин, роботу нервової системи, сприяє зниженню рівня холестерину при регулярному вживанні на 30%.

За вмістом фосфору гриби прирівнюють до рибних продуктів, а ще їх називають рослинним м’ясом. На жаль, вони не є адекватною заміною продуктам тваринного походження.

3. Готуйте гриби правильно. Максимальна корисна цінність грибів зберігається при вживанні їх у сирому вигляді або після відварювання з додаванням лимонного соку.

Запам’ятайте, чим молодший гриб, тим більше в ньому корисних речовин, і він краще засвоюється.

4. Не дозволяйте їсти гриби маленьким дітям. Гриби та страви з них не рекомендуються дітям до 7 років, годуючим груддю матерям та при запальних процесах в системі травлення.

5. Купуйте лише перевірені та якісні гриби. Гриби здатні накопичувати всі токсичні речовини зовнішнього середовища. Купуйте їх у місцях з належним лабораторним контролем.

Грибний сезон вже розпочався, тому зараз саме час приготувати смачні страви із грибами. 

ФРІТАТТА З ГРИБАМИ

Інгредієнти:

Яйце - 6 шт.

Гриби - 400 г

Цибуля - 1 шт.

Сир - 100 г

Болгарський перець - 2 шт.

Зелень

Спеції

Приготування:

1. Розігріти пательню і підсмажити на ній печериці. Додати приправу.

2. Подрібнити цибулю і додати її до грибів. Перемішати і смажити протягом 2-3 хв.

3. В окремій мисці збити яйця. Яєчну суміш не збивати до піни. Додати натертого сиру. 

4. Додати до начинки з грибів болгарського перцю. 

5. Змастити формочку для випікання вершковим маслом. Викласти спочатку начинку,  а потім залити яєчною сумішшю з сиром. 

6. Відправити страву у піч на 30 хв. при температурі 180 градусів. 

ПИРІГ ІЗ КАПУСТОЮ ТА ГРИБАМИ

Інгредієнти:

Борошно - 500 г

Цукор - 40 г

Сіль - 7 г

Дріжджі - 3 г

Молоко - 275 мл

Яйце - 1 шт.

Масло - 40 г

Капустина - 1/2

Цибуля - 2 шт.

Морква - 1 шт.

Яблуко - 1 шт.

Гриби - 300 г

Приготування:

1. В окремій посудині змішати борошно, цукор, дріжджі, яйце, молоко та сіль, щоб вона не торкалася дріжджів. Замішати тісто.

2. Додати масло і знову перемішати тісто. Накрити тісто плівкою і залишити на 1,5 - 2 год.

3. Почати готувати начинку. Нарізати цибулю та почати смажити її на оливковій олії. 

4. Натерти моркву і додати її до цибулі. Після цього покласти у суміш лавровий лист. 

5. Шинкувати капусту. Додати її до моркви та цибулі. Посолити начинку. Часто помішувати страву і не накривати кришкою. 

6. На іншій пательні смажити гриби. Різати їх потрібно не дуже дрібно, а солити у самому кінці. 

7.  У готову протушковану капусту додати терте яблуко, а потім підсмажені гриби. Дати начинці час охолонути. 

8. Дістати тісто і розділити його на рівні частини (приблизно по 200 г).

9. Розкачати кожен шматок тіста і покласти на одну половинку начинку. Накрити начинку другою половинкою тіста. Затиснути тісто по краях, наче великий вареник. 

10. Перекласти всі частини тіста на деко, наклавши один на одного. Таким чином, пиріг запечеться у формі кола. 

11. Загнути край тіста у формі плетення та помастити пиріг яєчним жовтком. Посипати конжутом. 

12. Випікати пиріг при температурі 180 градусів протягом 20 хв. 

ЧАНАХИ З ГРИБАМИ

Інгредієнти:

М'ясо - 500 г

Картопля - 500 г

Гриби - 250 г

Квасоля - 150 г

Цибуля - 1 шт.

Морква - 1 шт.

Томатна паста - 1 ст. л.

Борошно - 2 ст. л.

Спеції 

Приготування:

1. Смажити свинину на пательні. Після приготування перекласти її у каструлю.

2. Нарізати картоплю на великі шматки і підсмажити до напівготовності. Додати в каструлю до м'яса. 

3. Подрібнити цибулю і обмажити її на пательні разом із морквою. Перекласти суміш у каструлю. 

4. Смажити печериці і теж перекласти їх у катрулю. Додати спеції.

5. Залити інгредієнти у каструлі гарячою водою так, щоб вона ледь покрила продукти.

6. Довести страву до кипіння і на середньому вогні тушкувати протягом 15-20 хв. 

7. На сухій та добре розігрітій пательні підсмажити борошно до відчутного золотавого кольору. 

8. В страву за 5 хв. до готовності додати відвареної квасолі, томатної пасти і підсмаженого борошна. Перемішати. 

ТОРТИЛЬЯ З ГРИБАМИ

Інгредієнти:

Картопля - 1 кг

Яйце - 4 шт.

Ковбаса - 100 г

Цибуля - 2 шт.

Олія - 20 мл

Спеції

Приготування

1. Порізати картоплю на тоненькі невеличкі слайси. 

2. Смажити картоплю на розігрітій пательні до повної готовності.

3. Додати до картоплі тоненько нарізаної цибулі та спецій.

4. Нарізати ковбасу на тоненькі слайси та додати до картоплі. 

5. Розбити яйця та помішати їх. Залити яєчною сумішшю картоплю. 

6. Накрити страву кришкою та залишити на маленькому вогні. Після цього перевернути її на інший бік та підсмажити. 

7. Покласти страву на тарілку і посипати зеленою цибулею. 

МЛИНЦІ З ГРИБАМИ ТА СИРОМ

Інгредієнти

Яйце - 1 шт.

Борошно пшеничне - 1/2 склянки

Борошно гречане - 1/3 склянки

Кефір - 1 склянка

Олія - 30 мл

Борошно - 50 г.

Бринза - 100 г.

Перець - 1 шт.

Зелень

Сіль

Перець

Червона цибуля 

Приготування

1. Просіяти борошно. Додати яйце та перемішати. 

2. Влити у суміш кефір, цукор, сіль, перець та зелень. Додати рослинної олії і перемішати. Залишити тісто відпочити.

3. Дрібно порізати часник, цибулю, гриби та болгарський перець. Висипати овочі на пательню та смажити до напівготовності. Додати спеції.

4. Нарізати сир на кубики. 

5. На пательню з овочами додати зелений горох. 

6. Почати смажити млинці. Вилити частину тіста на пательню і одразу додати овочі та трохи сиру. Зверху залити овочі тістом. 

7. Готові млинці викласти на тарілку та прикрасити зеленню. Подавати зі сметаною. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому потрібно вживати гриби: Поради дієтолога "Сніданку"