5 універсальних способів, як діяти в стресових ситуаціях

Міняю жінку
09:30
Будні

Дізнайтесь, як навчитися уникати стресу і вберегти своє психічне здоров’я.

Поділитися:

Сьогодні глядачі 1+1 побачать останній випуск реаліті-шоу Міняю жінку. Обмін давав можливість зробити висновки, засвоїти уроки, провести переоцінку багатьох моментів нашого життя. Інколи це давалося нелегко: зі сльозами й образами, іноді - з гумором і веселощами, але точно всі учасники переживали стрес. Адже стреси і перевантаження супроводжують всіх нас кожен день, а не тільки в кризових ситуаціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийти заміж за іноземця - неземне щастя чи фатальна помилка

Джерелами стресу можуть бути не тільки образи, переживання, конфлікти, але навіть такі явища, як холод або спека, больові відчуття або надмірні фізичні навантаження. Чи знаєте ви, що стрес першокласника прирівнюється до стресу космонавта?

Американські вчені Холмс і Рей розробили шкалу, за якою можна оцінити ступінь тиску на психіку тієї чи іншої життєвої ситуації. Відповідно до цієї шкали максимальна кількість - 100 балів - викликає смерть одного з подружжя; розлучення - 75 балів; шлюб - 50; вагітність - 40; втрата роботи - 47; перехід в іншу школу - 20. І навіть такі приємні моменти, як свята, теж знаходять своє місце в шкалі - 12 балів. А зміна в звичному образі харчування - 15 балів. Однак відразу поспішаю заспокоїти: стрес помірної сили не є небезпечним для нашого здоров'я. Він ніби навіть мобілізує організм на самозахист, на адаптацію до нової ситуації, спонукає людину бути більш активною.

А ось якщо стрес перевершує можливості організму, тоді він може бути руйнівним для людини. У кров починають виділятися певні гормони, змінюється режим роботи багатьох систем організму. Встановлено прямий зв'язок між стресами і такими захворюваннями, як гіпертонія, виразка шлунка, стенокардія, інфаркт та інсульт.

Вплив стресу на здоров'я яскраво демонструють експерименти, проведені з тваринами, адже стресові ситуації впливають навіть на здоров'я наших менших братів.

Виявляється, якщо клітку з кішкою помістити недалеко від клітки з собакою і тримати їх так деякий час, у кішки виникає гіпертонія. У ватажка зграї мавп теж може виникнути гіпертонія, якщо у нього на очах спочатку погодувати зграю, адже за своїм статусом ватажок зазвичай їсть раніше всіх.

Проводився і такий експеримент: щурів помістили в дві різні клітки. І тим і іншим не давали їсти і пити протягом 30 днів. Але мешканці однієї клітки кожен день бачили їжу і воду, але не могли їх дістати. Вид і запах їжі і неможливість їх отримати були джерелами постійного стресу. Через 30 днів у 76% тварин виявили виразки. У той же час у мешканців другої клітки - тільки 20% тварин були уражені хворобою. Вони теж не отримували ні їжу, ні воду протягом всього експерименту. Але ні вид ,ні запах недосяжної їжі не були для них джерелами стресу.

Ось 5 універсальних способів, як діяти в стресових ситуаціях:

1. Не діяти зопалу. У гострій стресовій ситуації не слід приймати ніяких рішень. Звичайно, виняток становлять стихійні лиха, коли мова йде про порятунок самого життя.

2. Рахуйте до 10, подумки кажучи собі, що з кожною наступною цифрою ваші м'язи все більше розслабляються.

3. Знайдіть спосіб змочити обличчя, особливо в області скронь і кисті рук, холодною водою.

4. Мисліть позитивно. Пам’ятайте, все, що з нами відбувається - це ланцюг нейтральних подій. Забарвлення їм ми надаємо самі. Позитивне мислення допоможе нам знайти відповідь, навіщо і чому ми опинилися в тій чи іншій ситуації.

5. Вірте у світле майбутнє. Те, що сьогодні може здаватися катастрофою, наприклад, втрата роботи, завтра може відкрити нові несподівані горизонти.Пам'ятайте, кінець чогось одного - це завжди початок чогось іншого. Не бійтеся йти назустріч змінам!

До речі, автор теорії стресу Ганс Сельє стверджує, що стрес помірної сили підвищує зацікавленість людини в досягненні поставленої мети.
Можливо, прийшов час зробити ривок в кар'єрі або реалізуватися в новому амплуа. Нехай вас надихає думка, що успіх в будь-якій справі залежить тільки від нас самих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суворі чи м'які: Які методи виховання дітей кращі

Новини по темі