7 порад психолога для тих, хто втомився чекати дива на Новий рік

Наталя Підлісна розповіла, як змінити своє ставлення до життя у новому році.

Поділитися:

У місяць, коли всі навколо пишуть 10 правил бездоганно відзначеного свята і 20 повчальних настанов до нового року, я не стану залишатись осторонь. Проте ви маєте пам’ятати, що найчарівнішим, наймагічнішим числом є 7, тож саме 7 рекомендацій і побажань зможуть дати вам усе необхідне для покращення життя.

Люди завжди перебувають у різному стані. Іноді вони на спаді, іноді на підйомі. Їм обов’язково потрібні всілякі поради. Я б хотіла полегшити життя і тим, і іншим. Людям, які зараз відчувають психічний спад, я напишу 7 «дозволів», що звільнять вас від повинностей і ускладнень. Тепер, коли вам хтось скаже: «З чого ти взяв, що так можна?» - сміливо відповідайте, що я дозволила. 

Поради для тих, хто вже пережив стадію виснаження нервової системи і  відновив сили, читайте тут7 кроків, щоб почати Новий рік на х​вилі успіху і позитиву. Вони будуть сповнені авантюрних протиріч, але намагайтесь цього не помічати. Виконавши все, ви просунетесь до найбільших цілей.

Отже, якщо ви втомилися від 2018 і не сподіваєтесь на зміни у 2019 році:

1) У новому році можна припинити все контролювати. Людина взагалі здатна проконтролювати лише незначну частину свого життя, а от чужі правила, принципи і поведінку – зовсім неспромога.

Сміливо зав’язуйте з обтяжливою звичкою контролювати все у світі.

Нехай у новому році вашим девізом стане «Ніколи так не було, щоб ніяк не було. Завжди так було, щоб якось та було». Напишіть собі це над столом і на майці, яку вдягаєте на роботу.

2) Відірвіться від свого майбутнього. Вам забороняли копирсатися в минулому? Я дозволяю.  Подзвоніть колишнім. Зателефонуйте своїм однокласникам. Серед кожних 5 дзвінків буде один, який принесе вам полегшення. Переберіть подумки все, що хочете перебрати: спогади і біль, страждання і моменти радості, смуток за тим, що ви вже ніколи не... і інколи заглядайте в сьогодення. Сьогодення завтра теж стане минулим, встигніть його повільно пережити, перетравити.

3) Проводьте час у «нічогонеробленні». Якомога більше часу витрачайте на усамітнене нічогонероблення. Я дозволяю вам. Бо лише в такому стані психіка відновлюється та аналізує все, що з вами відбувається.

Не звинувачуйте себе в тому, що знову пролежали в ліжку чи просиділи на лавці, дивлячись перед собою. Це дуже важливий процес, і він вам необхідний для профілактики перевантажень нервової системи.

4) Не сваріть себе за віртуальні зв’язки.  Віртуальне спілкування – теж повноцінне. Воно може перерости в реальне, а може й не перерости. Але точно так само збагатить та виснажить вас, як реальне.  До віртуальних друзів застосовуйте будь-які критерії, але додайте «обов’язково добрий». Нехай  ваш 2019 рік буде роком добрих віртуальних друзів.

5) Припиніть ставити перед собою високі цілі. Один рік можна пожити й з простими завданнями, які легко виконати. Не мучте себе нездійсненним. Усі дорослі проблеми людей походять від кількості невиконаних цілей. Життя перетворюється на безперервну низку нереалізованих бажань і намірів. А це – шлях до неврозу.

6) Лікуйте втому і тривогу. Просто підіть  до лікаря та вилікуйте свою безкінечну втому і тривогу. Стільки безсонних ночей і незроблених справ сталося у вас лише тому, що ви побоялися слова «психіатр».  Хоча давно вже існують пігулки майже без побічних ефектів, і ви можете пропити короткий курс, щоб нарешті виспатися та відпочити.

7) Навчіться не ображатися. Образи завжди ростуть із високих очікувань від близьких, випадкових знайомих, друзів і самого себе.

Образи роз’їдають вас, роблять некрасивими та безпомічними.

Якщо знизити планку цих очікувань, то й образ майже не залишиться. А ті, що лишаться, подумки замалюйте улюбленою фарбою.