Як Київ звільнив Крим у 1995 році (Реальна історія з Акімом Галімовим)

Реальна історія
Як Київ звільнив Крим від "руского міра" у 1995 році — Реальна історія з Акімом Галімовим — 1+1

Понад 20 років тому в українському Криму був московський час, свій проросійський президент та чиновники, заслані з кремля.

Поділитися:

Спецслужби України провели блискучу операцію та звільнили Крим від "руского міра". Як це було — розказує Акім Галімов, автор і продюсер історичних проєктів 1+1 media, у новому випуску проєкту "Реальна історія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто поділив Україну на три сорти та як українців стравлювали між собою ("Реальна історія" з Акімом Галімовим)

Всю історію нашої незалежності росія розхитувала сепаратистські настрої у Криму, причому робили це абсолютно відкрито. Цинізм полягав у тому, що на папері москва обіцяла не зазіхати на цілісність України.

У 1990 році російська тоді ще радянська республіка і Україна підписали договір,  яким вони зобов'язалися визнавати і поважати територіальну цілісність один одного в  кордонах, що нині існують в рамках срср. Утім визнавали і поважали недовго – менше року. Вже через два дні після Акту Проголошення Незалежності України речник президента росії Бориса Єльцина Павло Вощанов заявляє, що

«росія залишає за собою право поставити питання про перегляд кордонів. Сказане стосується всіх суміжних республік, крім трьох прибалтійських».

Пізніше він прямо уточнив, що до потенційних претензій росії входить і Крим. Після всеукраїнського референдуму у грудні 1991 року Вощанов повторив цю тезу.  МЗС України тоді висловили своє обурення з цього приводу, але росіяни не вгамовуються. Наступні висловлювання від тогочасного мера Москви Гаврила Попова – він ставить під сумнів суверенітет не лише Криму, а й Одеської області. Офіційний Київ реагує дуже гостро. У грудні 1991-го Україна та росія підписують угоду про створення СНД і там знову було зазначено зобов’язання:

«визнавати та поважати територіальну цілісність один одного та недоторканність існуючих кордонів у рамках співдружності».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки років Одесі та як з містом пов'язаний рух за незалежність України ("Реальна історія" з Акімом Галімовим)

Але для росії це знову нічого не означає. У травні 1992 року черговий скандал: Верховна Рада росії заявляє, що акти передачі Криму Україні у 1954 році не мають юридичної сили з моменту їх ухвалення.

«Сьогодні мені здається, що це була абсолютно свідома політика. Різні органи, державні діячі росії постійно вкидали якісь дурнуваті заяви, які, утім зверніть увагу, не мали статусу офіційної позиції держави на рівні президента Єльцина чи МЗС, наприклад, але натомість на ці заяви реагували проросійські сили в Україні».

17 березня 1995 року над ранок український десант на гелікоптерах починає висадку в Криму і оточує будівлю Кримського парламенту. Тоді майже 20 років тому наша спецслужба провела на півострові просто блискавичну спецоперацію, раптово, несподівано і дуже ефективно. Як це було, а також про передумови та історію, дивіться повну версію випуску "Реальна історія" про Крим від Акіма Галімова:

Новини по темі