Як не отруїтися кавуном

Як правильно їсти кавун, аби не нашкодити здоров'ю.

Поділитися:

На прилавках магазинів вже багато кавунів, які так обожнюють українці. Фуд-експерт Олексій Душка, який нещодавно розповів, як обрати солодкий кавун, дав цінні поради, як правильно їсти кавун, аби не нашкодити здоров'ю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим годувати дітей в подорожі

1.    Обов’язково мийте кавун. Він зберігався на складах, транспортувався, лежав на землі врешті-решт. Тому мікроби можуть потрапити в м’якуш під час відрізання скибки, а потім влаштувати дискотеку у вашому животі. 

2.    Якщо ви розрізали кавун і побачили білі або жовті прожилки в м’якоті, краще не ризикувати і не їсти такий кавун. Часто ці прожилки з’являються, якщо баштан був «отруєний» селітрою, яку використовують для пришвидшення росту та дозрівання кавунів. 

3.    Старайтеся не їсти світлу м’якоть біля скибки та плодоніжки. Що ближче до шкірки, то більше нітратів.  Також хімічні речовини збираються біля плодоніжки. Тому я завжди зрізаю кружечок навколо хвостика і їм тільки червоний м’якіш ягоди, що й вам раджу робити.

4.    Дітям, особливо маленьким, краще давати кавунчик після того, як його скуштували дорослі, коли минув час, і нічого не трапилося. Не давайте малюкам одразу багато – подивіться спочатку на реакцію шкіри та шлунку дитини. Діти набагато гірше сприймають отруйні речовини, для них навіть мала кількість нітратів може стати фатальною. Будьте уважними та обережними, коли годуєте малят потенційно ризикованими ягодами та фруктами. 

5.    Не переїдайте. Хоч кавун – корисна ягода, але якщо з’їсти забагато – може виникнути дискомфорт у животі (через тиск рідини на внутрішні органи). Крім того, це додаткове навантаження на нирки. Я їм не більше 300-350 г за разовий прийом. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна мити курку перед приготуванням