Як пережити смерть коханої людини: поради психолога

Як пережити втрату близьких
1plus1.ua

Є природний механізм проживання горя, який допомагає впоратися з важкою втратою.

Поділитися:

Більшість людей важко переносять смерть близької людини. Кожен реагує на це по-своєму. Все обумовлено несвідомими особливостями нашої психіки.

Коли помирає кохана людина, ми відчуваємо, що зв'язок рветься – і це приносить сильний біль. Болить не тіло, а душа. У цей момент неможливо нічого зробити, щоб цей біль припинився швидко.

На лікування тілесної травми може піти кілька місяців. А щоб вилікувати душевну рану, зазвичай потрібно рік чи два. В цьому процесі є кілька послідовних стадій, перестрибнути через які – неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарівна наречена: Акторка Ольга Атанасова показала фото зі зйомок серіалу Дві матері

«Є стадії, через які проходять всі, хто пережив втрату. Це класика. Перше – це заперечення, потім гнів і образа, торг, депресія і, нарешті, прийняття. Важливо розуміти, що будь-яке позначення стадій – умовне, і що у цих етапів немає чітких меж», – розповідає психолог Наталія Підлісна.

«Майже всі відчувають провину, яка приходить зі спогадами», - впевнена експерт. 

Коли людина раптово зіткнулась зі смертю когось близького, то забуває про все. У цей момент мозок наче відключається.

«Сльози можуть приносити полегшення, якщо зуміти перенаправити вектор уваги з себе на інших, на тих, кому теж зараз погано. Допомагаючи іншим – допомагаєш собі», – каже Наталія Підлісна.

Психолог переконана, що треба просто дозволити собі відчувати горе, гнів, провину, образу, багато плакати.

«Люди насправді набагато сильніші, ніж нам здається. Тож набагато легше пережити біль і шок від смерті тому, кому є заради чого жити. Озирніться і знайдіть щось, що залежить тільки від вас, від ваших зусиль. Шукайте опору в інших людях, які поруч з вами, які можуть з вами говорити», – радить психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка серіалу Дві матері Ольга Атанасова розповіла, як ставиться до сурогатного материнства

У будь-якому випадку, корисно буде прибрати всі дрібниці, які нагадують про смерть коханої людини. Не плутайте: вдячна пам'ять – це одне, а нагадування про смерть – інше.

Втрата близьких – це природний і закономірний етап життя. Якщо пережити ситуацію самостійно не виходить і вам довго не стає легше, знайдіть фахівця. Психолог допоможе з'ясувати, що саме заважає вам вийти з пригніченого стану, висловить співчуття і просто буде поруч з вами в цій важкій ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актор Михайло Пшеничний розповів, як ставиться до зради у стосунках

Нагадаємо, незабаром на 1+1 стартує прем’єра нового українського серіалу Дві матері. Сюжет стрічки розгортається навколо молодих жінок, долі яких назавжди пов’язала смерть близької людини. Марта – наречена, а Зоя – сестра загиблого талановитого хлопця Сергія. Зоя вважає Марту винною у смерті брата та прагне помститися. А Марта від шоку втрачає дитину та дізнається про свій діагноз – безпліддя. Доля переплітає життя дівчат у химерний вузол.