Як правильно заморожувати баклажани. Три правила

Як заморозити та розморозити баклажани

Заморожування – це чудова можливість насолоджуватися смаком улюблених страв в холодну пору року. Але баклажан потребує особливої уваги в процесі заморозки.

Поділитися:

Якщо ви просто поріжете баклажан кубиками та відправите його у морозильну камеру – це буде великою помилкою. Після розмороження шматки стануть гіркими та синього кольору. Нічого путнього з них приготувати не вдасться.

Існує думка, що заморожування баклажанів на зиму передбачає тільки попереднє замочування овоча в сольовому розчині. Це нібито варто зробити, щоб позбутися нав'язливої гіркоти. Та насправді це – не варіант: розморожений продукт за консистенцією буде більше схожим на пюре, ніж на окремі шматочки баклажана. Він згодиться лише для ікри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як полюбити броколі: 5 рецептів для скептиків

Далі ми розкажемо про кілька правил заморозки баклажанів.

Зберегти баклажани на зиму в морозильній камері можна різними способами. Головне – грамотно обрати метод заготівлі.

Три основні правила

1. Розпочніть з вимочування овочей в солоній воді. Якщо цей момент упустити, то їхня м'якоть стане гумовою. До того ж у такий спосіб ви приберете гіркоту з плодів.

2. Перед закладанням в морозилку овоч потрібно просушити, забравши з поверхні воду, щоб на ній у майбутньому втрималась рослинна олія. Це легко зробити за допомогою паперових рушників.

3. Пластиковий контейнер або пакет з баклажанами слід підписати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 маски з овочів та фруктів для різних типів шкіри

Варені балкажани під заморозку

У декількох місцях проколіть баклажани зубочисткою або голкою, помістіть у сольовий розчин для видалення гіркоти. Залишіть овочі в солоній воді на 45 хвилин. Закип'ятіть у каструлі воду і на 20 хвилин закиньте баклажани. Після охолодження залишиться лише нарізати їх та заморозити.

Смажені баклажани під заморозку

Ширина баклажанів має бути не більше 7 мм. Занадто тонко нарізані баклажани зменшаться при смаженні і стануть непридатними для зберігання в морозильній камері. Далі посипаємо овочі сіллю і чекаємо півгодини, поки вийде гіркота. Після цього промиваємо під струменем проточної води. Залишаємо овочі на повне висихання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які овочі їсти сирими, а які - після термічної обробки

Наливаємо на розігріту сковорідку декілька крапель олії і обсмажуємо шматочки з двох сторін. Викладаємо готові овочі на решітку, даємо повністю охолонути і відправляємо в морозилку з температурою нижче -12 °С. Через півтори години дістаємо решітку, знімаємо заморожені смажені баклажани і фасуємо по пакетах чи у контейнери. Потім знову відправляємо у морозильну камеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть бути корисними заморожені овочі

Тушковані баклажани для заморозки

Розігріваємо трішки рослинної олії, викладаємо порізані баклажани та тушкуємо до готовності, час-від-часу помішуючи. Солити та перчити їх не обов'язково. Даємо повністю охолонути овочам. Перекладаємо тушковані баклажани в контейнер чи пакет для зберігання у морозильній камері до зимового періоду.

Бланшовані баклажани для заморозки

Кип'ятимо в каструлі воду, солимо її і додаємо столову ложку лимонного соку. У киплячу воду кладемо нарізані овочі і проварюємо протягом п'яти хвилин. За допомогою шумівки виймаємо шматочки баклажанів і опускаємо в посудину з крижаною водою. Дістаємо, просушуємо та пакуємо на заморозку.

Як правильно розморозити баклажани

Розморожування при кімнатній температурі. Дістаньте овочі з морозильної камери, викладіть на широку тарілку і залиште на розморозку.

Готування без розморожування. Деякі страви із заморожених баклажанів і кабачків не вимагають попередньої розморозки. Продукт можна відправляти на сковорідку чи в каструлю до інших інгредієнтів просто в замороженому вигляді.

Смачного!