Як проходили зйомки серіалу Дві матері

Дізнайтеся більше про нову українську мелодраму з вуст команди проекту.

Поділитися:

Вже 16 жовтня о 20:45 на телеканалі 1+1 відбудеться довгоочікувана прем’єра україномовного мелодраматичного серіалу Дві матері. У центрі сюжету - історія двох молодих жінок, Марти та Зої, долі яких назавжди пов’язала смерть близької людини. Марта – наречена, а Зоя – сестра загиблого талановитого хлопця Сергія. Неспроможна пережити смерть коханого, вагітна Марта втрачає їхню дитину. До того ж, Зоя вважає Марту винною у смерті брата та прагне помститися за це. З часом доля знову переплітає у химерний вузол життя дівчат. Між ними знов з’являється один коханий чоловік - багатий спадкоємець імперії ресторанів Андрій Завадський, його мати та одна на двох дитина, яка опинилась у центрі нещадного протистояння двох матерів. Дві жінки спробують з’ясувати хто з них має більше права на дитину - сурогатна чи рідна матір.

Напередодні прем’єри в ексклюзивному інтерв’ю для сайту 1plus1.ua продюсер стрічки Олена Єремєєва та режисер і креативний продюсер Євген Баранов познайомили усіх ближче із головними персонажами серіалу, а також розповіли, як обирали акторський склад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможниця «Голосу країни» записала саундтрек до серіалу «Дві матері» на 1+1

У серіалі Дві матері зібрано найтрендовіших зірок українського кіно. Чому вибір пав саме на них?

О. Є. Кастинг був надзвичайно скрупульозним. Для нас було важливо зібрати ансамбль, який би став подією для глядачів 1+1. Команда серіалу прагне, аби глядачі співпереживали героям, відкрили для себе щось нове і нарешті отримали можливість насолодитися чудовою грою відомих українських акторів. Важливо також було, щоб актори могли передати той образ, який глядач має побачити на екрані, розповісти таку важливу для нас історію.

Що стосується головної героїні Марти, не буду приховувати, ми довго обирали: обговорювали з творчою командою проекту всі нюанси трактування образу, знов-таки дивилися на ансамбль і зупинились на чудовій актрисі Ользі Атанасовій. Ми подивилися на неї з іншого боку - не такою, як вона була представлена раніше у серілах. Часто наші колеги бачили її у амплуа кокетки чи рокової красуні, яку роздирають пристрасті. Наша команда розгледіла у ній маму й тендітну жінку.

Натомість ми не сумнівались, що роль Зої повинна була отримати Зоряна Марченко. Зоряна дуже відкрилась. Вона не грає не плоску злу людину, а показує жінку, яка прагне любові. Героїня Зоя - пристрасна особистість, яка повністю віддається усьому, що робить: якщо ненавидить - то ненавидить, якщо кохає - то кохає, якщо жадає помсти - готова все спалити на своєму шляху.

Особисто я неймовірно рада, що в нас дуже потужний акторський склад. Віталіна Біблів, Ірма Вітовська, Михайло Пшеничний, Анжеліка Гріч – це просто продюсерське щастя. Велика удача, що на період кастингу мала вікно у своєму щільному розколаді й Ольга Сумська. Лідія Завадська - однозначно одна із найяскравіших її ролей. Я обожнюю спостерігати за органікою Ольги: як вона рухається в кадрі, який вигляд має, як передає свою роль. Без сумніву погоджуюся зі словами Євгена Баранова, що Ольга Сумська - акторка голлівудського рівня.

Є. Б. Для мене акторський ансамбль - це люди, через яких ми розповідаємо історію. На мою думку, саме від акторського складу залежить успіх самої стрічки.

Інколи зрозуміло з проб, як актор буде грати свого персонажа, а в інших випадках - зовсім навпаки. Якщо актору важко вжитися у роль й довгий час незручно знаходитись в своєму образі, тоді це важко й для всього колективу. Ми намагаємось налагодити робочий процес, і це найважче. Все ж у нас вийшло - усі артисти дружні й налаштовані працювати разом. Не пам’ятаю жодної конфліктної ситуації. Пригадую кумедний випадок - інколи актори, аби налаштуватись на роль, починають себе нервувати. Цю емоцію потрібно десь черпати. Це могло впливати на спілкування зі знімальною групою. Проте усі розуміють, що таким чином актори налаштовуються на роль.

Найбільше мені запам’ятались зйомки однієї драматичної сцени, адже тоді народилось щось унікальне. У мене є чіткий підхід - мені завжди хочеться чогось парадоксального, щирого, особливого. Під час зйомки у мене було певне бачення сцени, як і у акторів. Вони знаходяться в образі тривалий час й інколи розуміють героя краще, ніж режисер. Коли сцена була зіграною, і я побачив її на екрані, на очі навернулись сльози. Картинка ще не змонтована, немає додаткової музики, а я бачу гру акторів, і в мене з’являються мурашки на шкірі.

На українському телебаченні рідко висвітлюється питання сурогатного материнства. Чому вирішили працювати з цією темою?

О. Є. Сурогатне материнство не заборонене у нашій країні, багато хто замислюється над цим питанням з точки зору релігії, моральних переконань тощо. Хтось називає це простим бізнесом. У серіалі Дві матері сурогатне материнство - лише основа зав’язки історії. Жінка навмисно вирішила виносити дитину для родини, яку ненавидить аби помститися через неї за свою долю. Це дуже драматично! І як ця подія вплине на всіх героїв історії – і є інтригою.

Є. Б. П’ятеро матерів - героїні акторок Ольги Сумської, Віталіни Біблів, Ірми Вітовської, Ольги Атанасової та Зоряни Марченко - нагадують своєрідний калейдоскоп поняття «материнство». У серіалі Дві матері тема сурогатного материнства висвітлюється як спосіб вирішення проблеми, з якою стикається багато жінок сучасного світу. Це дуже гостре та спірне питання.

Серіали на 1+1 стали україномовними, і Дві матері – не виняток. Чи виникали складнощі з акторами?

О. Є. Українською мовою Ольги Сумської або Ірми Вітовської можна заслухатись як піснею. Над вдосконаленням вимови декого з акторів трохи довелося попрацювали, і результат був того вартий. Ми розуміємо, що це не стосується майстерності акторів, це стосується відсутності практики, адже 90% серіалів знімалося російською мовою.

На вашу думку, якою є головна ідея серіалу Дві матері?

О. Є. Ми підіймаємо багато непростих тем: вибір між любов»ю та зобов»язаннями, помстою та прощенням, вибір між тим ким стати - жертвою чи   творцем своєї долі. Та, для мене, все ж ключовою ідеєю серіалу є стосунки всередині сім’ї, те як ми сприймаємо своїх близьких, що готові з ними ділити, прощати, на що готові заради них.    

Є. Б. Я вирішив для себе, що серіал Дві матері в першу чергу про те, як людина йде до своєї мрії. Кожен персонаж цієї стрічки бореться за свою правду і прагне отримати шанс досягнути своєї цілі.

На яку аудиторію розрахована стрічка?

О. Є. Серіал Дві матері розрахований на широкий сімейний перегляд. Проте, звичайно, в першу чергу, він орієнтований на жінок, матерів та всіх, хто хоче перейнятися й щиро захопитися глибоким сюжетом стрічки. У серіалі ми яскраво відображаємо тему загальнолюдських цінностей і показуємо, що може відбутися з будь-якою людиною й будь-якою сім’єю на різних рівнях - вдома, на роботі, у сусідів, на вулиці.

Є. Б. Не можу виділити категорію людей, яким цей серіал був би нецікавим. Ми сподіваємось, кожному захочеться заглибитись у цю історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний режисер та Ольга Сумська розповіли подробиці роботи над серіалом Дві матері