Як уберегти дитину від інтернет-небезпек

Школа

Психолог розповіла, як захистити свою дитину від інтернет-ризиків.

Поділитися:

У програмі Сніданок з 1+1 психолог Наталя Підлісна розповіла, яку небезпеку може приховувати інтернет, та порадила, як уберегти свою дитину.

Нині серед дітей, які активно користуються інтернетом, усе більшої популярності набирають різноманітні флешмоби. За допомогою них вони намагаються виразити себе і кинути виклик світові.

Читайте також: Школа стала найрейтинговішим серіалом осінньо-зимового сезону на українському ТБ

Одним із таких є флешмоб «Зникни на 24 години», який розповсюдився і серед українських підлітків. Його суть - протягом 24 годин сховатися так, щоб ніхто не побачив і не знайшов. Проте подібні ініціативи не завжди завершуються хорошими наслідками і можуть становити загрозу життю та здоров’ю дитини.

ПРИЧИНИ ІНТЕРНЕТ-РИЗИКІВ

1. Усі діти схильні до ризиків. Їм це цікаво, оскільки вони таким чином розширюють кордони своїх можливостей і хочуть побачити, що можна робити, а що ні. Таким чином вони намагаються випробувати себе і кинути виклик суспільству, щоб якось підвищити свою самооцінку. Однак у таких флешмобах існує ризик наштовхнутися на шахраїв, які користуватимуться наївністю підлітка.

В нашому дитинстві ми також часто себе випробовували, проте тоді це не було пов’язано з таким рівнем ризику. Зараз дитиною можуть керувати інші, і в цьому – найбільша небезпека, - підкреслює Наталя Підлісна.

2. Криза у стосунках з батьками. Саме це інколи змушує дитину випробувати себе деінде. Якщо ви мало спілкуєтеся з дитиною та не приділяєте їй багато часу, вона може не замислюватися та не аналізувати небезпеку ситуації.

Коли батьки дуже часто змушують дитину щось виконувати і хочуть, щоб дитина при цьому підкорялася їм, існує ризик, що вона підкорятиметься і чужим людям, - зазначає психолог.

Читайте також: Як знайти друзів у класі: Поради «новенької» зі Школи

ЯКІ ДІТИ У ЗОНІ РИЗИКУ

У зону ризику можуть потрапити діти різного віку. Усе залежить від того, коли вони починають користуватися інтернетом.

Як тільки дитина починає жити в інтернеті, вона потрапляє в зону ризику. Тут не має значення її соціальний статус, чи повноцінна в неї сім’я тощо, - говорить експерт.

ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ

1. Альтернативні заняття. Щоб ваша дитина не потрапила у небезпеку через інтернет-флешмоби, потрібно направити її енергію в інше русло. Для цього можна відправити підлітка на спортивні чи інші секції. Там дитині буде цікаво і вона витрачатиме свій час з користю.

У дитини має бути щось альтернативне та цікаве, щоб вона приділяла цьому увагу. Ідеальний варіант –  якщо батьки будуть це робити разом із дитиною, - зауважує Наталя Підлісна.

2. Спілкування. Важливо спілкуватися з дітьми із зацікавленням, дізнаватися, як вони провели час. Діти багато чого люблять приховувати, адже цікавість в тому, що б це була таємна історія. Тоді вони відчувають себе обраними.

Зробіть усе можливе, аби ви з дитиною разом були обраними, - говорить психолог.

3. Пояснюйте дитині, яку небезпеку становить для неї інтернет.  Говорити потрібно на прикладі з реальності. Ви можете запитати у дитини, чи буде вона розповідати незнайомій людині, куди йде, чи буде ховатися з незнайомцями де-небудь в небезпечному місці. Батьки повинні пояснити, що так само має бути з інтернетом: усі свої паролі та адреси потрібно приховувати. Якщо пояснювати дитині, що віртуальне життя таке саме, як і реальне, то діти скоріш за все зрозуміють, що небезпека існує.

Читайте також: 5 порад, як стати другом своїй дитині

Новини по темі