Яке сьогодні свято – 23 липня: Всесвітній день китів та дельфінів і Антоній Рясочник

Яке сьогодні свято – 23 липня: по народному і церковному календарям

Сьогодні, 23 липня, сон буде віщим в тих, хто народився в цю дату.

Поділитися:

Сьогодні 23 липня відзначаємо такі події: 

  • Всесвітній день китів і дельфінів
  • Антоній Громовержець, Антоній Рясочник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпіада в Японії 2020: коли відкриття та чи стане на заваді Олімпійським іграм у Токіо коронавірус

23 липня, свято: Антоній Громовержець, Антоній Рясочник

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять Антонія Печерського, який прийняв постриг, більшу частину свого життя був на самоті й зціляв хворих зеленню, якою й сам харчувався. В народі цю дату прозвали або Антонієм Громовержецем, або Антонієм Рясочником.

23 липня ходили до водойм без течії та спостерігали за ряскою (рослиною, що росте на поверхні води), бо за нею передбачали погоду. У водах з ряскою не можна купатися, тож селяни використовували її по-іншому: ряскою годували тварин, брали її як добриво для городів і полів. Всю рослину не збирали, залишали трішки русалкам, бо вважали, що вони плетуть з ряски мереживо для нарядів. Проте цю трав'янисту рослину використовували ще й знахарі: робили з болотяної ряски відвар, бо казали, що вона має заспокійливу й снодійну дію. 

Ще цю дату називали Антонієм Громовержецем, тому що саме в цей день розпочиналися дощі та грози. По грозі визначали погоду: якщо вона глуха – дощ буде тихий і нетривалий, якщо гучна – буде злива. Рибалки в цей день йшли на риболовлю. Вважали: якщо дощить, то улов буде відмінний.

Сон з 22 на 23 липня виповниться в тих, хто народився в цей день. Якщо вдень 23 червня ви побачили гарне сновидіння – виповниться через два тижні, якщо погане – через рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Ольги 2021: коли відзначається день ангела Ольги і яка історія свята

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 23 липня, День Ангела святкують Олександр, Аникити, Антон, Аполлон (Аполлоній), Віанор, Вірілад, Данило, Іанікіта (Іанікіт), Леонтій, Маврикій, Меней, Сильван, Сісіньо та Емма.

Новини по темі