Акім Галімов: «Наша історія потребує очищення від міфів»

Україна. Повернення своєї історії
Акім Галімов: «Наша історія потребує очищення від міфів»
1plus1.ua

Документальне кіно «1+1» продовжує повертати українцям правдиву історію.

Поділитися:

Творці «Україна. Повернення своєї історії» разом з провідними істориками готуються розвінчувати нові міфиДокументальний фільм «Україна. Повернення своєї історії», виробництва «1+1 Продакшн», який презентували в серпні, спричинив активне обговорення серед науковців і глядачів. Згодом стало відомо, що творча група 1+1 разом із провідними істориками готуються розвінчувати нові міфи.

Коли творці фільмів кажуть магічну фразу «далі буде», люди зразу починають перебирати в голові думки – що ж покажуть у наступних фільмах. 1plus1.ua відверто запитав автора історичних документальних фільмів «1+1» Акіма Галімова, чого очікувати від нових стрічок.

Наша історія потребує очищення від міфів і зрозумілої подачі широкому колу глядачів. Дуже важливо зрозуміти, що ми – не штучна нація. У нас є велика історія, і ми маємо її показувати, – каже Акім Галімов.

ТЕМАТИКА

Історики та науковці, які зібралися за круглим столом, активно пропонують автору фільму історичні теми, які, на їхню думку, потребують переосмислення та сучасного підходу до висвітлення у документальному кіно.

Від визначних історичних постатей до масштабних подій, які вплинули на нашу сучасність – серед такого масиву інформації важко не загубитися. Акім Галімов розповів про критерії відбору тем для наступних фільмів.

1. Актуальність та інтерес.

Творча команда 1+1 ставить за мету показати явища та тенденції, які сформували українців такими, якими вони є.

Просто показати історичну картинку, перебіг подій – це нецікаво, – каже Акім Галімов.

2. Потенціал для дослідження.

У документальних фільмах 1+1 органічно поєднуються елементи розслідування та наукового дослідження. Для того, щоб зробити якісний «науковий детектив» треба обрати малодосліджену тему, а також відкрити глядачам раніше невідомі історичні факти.

СПЕЦИФІКА ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО

Зазвичай документальний фільм триває від півтори до двох годин. За словами Акіма Галімова, основна мета – зробити якісну документалку, яку глядачі дивитимуться із таким самим захватом, як захоплюючий історичний серіал.

На відміну від художнього кіно, у нас нема уявних персонажів, ми нічого не вигадуємо. У документальному фільмі лише справжні події – рамки, за які ти не можеш вийти, – каже Акім Галімов.

Автор фільму «Україна. Повернення своєї історії» переконує, що для нього дуже важливо створювати чесні історичні документальні фільми. Не перекручувати, не вигадувати, не підганяти факти під ідеологію.

Більшість українців мають відчуття, що між тим, що вони бачать, і тим, що їх колись вчили в школі, є невідповідність. Так виникають сумніви – зерна, які допомагають нам донести до глядачів правдиву історію, – каже Акім.

Для того, щоб ця правда «проросла» в свідомості українців, вона має бути структурована та підкріплена фактами.

ЕКСПЕРТИ ФІЛЬМУ

Над стрічкою «Україна. Повернення своєї історії» працювали понад 20 науковців. Усі вони – із Польщі, Швеції та України. У наступних документальних фільмах залучатимуть ще більшу кількість експертів.

Акім Галімов зазначає, що для своїх фільмів він намагається знайти найавторитетніших і найдосвідченіших істориків.

Маємо зрозуміти, наскільки експерт підходить нам, а ми – йому, чи є у нього унікальна інформація, що зробить фільм цікавим, – розповідає автор проекту.

Щоб знайти спільну мову з експертами, творчій команді 1+1 доводиться читати багато історичної літератури. За словами Акіма Галімова, етап підготовки до зйомок фільму займає найбільше часу.

Щоб говорити з істориком однією мовою, треба, як мінімум, прочитати його основну працю. Тоді він розуміє, що ти не дилетант і розкаже багато цікавих фактів, деталей, – розповідає Акім.

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ

Із країн Європи часто надходять запрошення презентувати у них фільм «Україна. Повернення своєї історії». За кілька днів Акім Галімов поїде до Чехії ділитися своїм досвідом створення документального кіно і розповідати, чому важливо говорити про минуле України.

«Приємно, що вже є якісь зрушення. Тепер, коли люди ґуґлять «Іван Мазепа», то вони бачать не чорно-біле зображення сердитого зрадника, а портрет красивого чоловіка, який ми з допомогою експертів-криміналістів відтворили у фільмі  «Україна. Повернення своєї історії», – каже Акім Галімов.

Новини по темі