Акім Галімов: «Настав час попрощатися з міфами та переосмислити українську історію»

Україна. Повернення своєї історії

Сенсаційні наукові відкриття дозволять нарешті відкрити історію, яку від українців приховували протягом багатьох століть.

Поділитися:

До 25-ої річниці Дня Незалежності України телеканал 1+1 готує телеглядачам особливий спецпроект. У рамках святкової програми глядачі побачать документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» виробництва «1+1 Продакшн».

Унікальний історичний фільм поєднує елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження, які приведуть до приголомшливих наукових відкриттів.

Автор масштабного історичного проекту Акім Галімов розповів, чому історичне дослідження важливе для пізнання української історії.

Як у Вас з’явилася ідея створення фільму? Чому обрали саме формат документального історичного фільму-розслідування?

Саме зараз настав час допомогти українцям відкрити очі на правду. У нашій історії багато інформації, яка не відповідає дійсності. Ба більше, протягом століть народ змушували забути важливих історичних осіб та події, що мають значення для ідентифікації українців як нації. Ось чому з’явилася ідея документального наукового детективу з елементами розслідування.

Знайдені факти свідчать про масштабні фальсифікації нашої історії. Ми почали з’ясовувати, чому перемалювали портрет відомого гетьмана Івана Мазепи та яким чином із саркофагу в Софії Київській зникли кістки князя Ярослава Мудрого.

Кому знадобилося переписувати історію України? Невже в процесі дослідження з'ясується, що Україна – колиска центральних історичних подій та джерело артефактів? Найкращі вчені світу підтвердили, що історія розвивається по спіралі. Українці потрапили в тенета древніх міжусобиць, зруйнувати які можна, лише розуміючи, хто ми є і куди рухаємося.

Очевидно, щоб викрити ці фальсифікації, необхідно провести розслідування. Тому вирішили створити унікальний історичний фільм, який поєднує елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження. 

Яка мета створення фільму?

— Документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» наочно продемонструє, що наша історія унікальна й не залежна від інших держав. Україна – це не штучно створена недолуга держава. Насправді ж, нашій державності щонайменше тисяча років. Багата українська історія мала своїх героїв, свої перемоги та свої поразки.

Хто брав участь у створенні стрічки?

— Уперше до питання історії підійшли в телевізійному форматі, спираючись на факти та сучасну науку. До створення фільму залучили понад 25 експертів з України та Європи, зокрема з Франції, Польщі та Швеції.

Історики, мистецтвознавці, криміналісти, дослідники старовинних артефактів і колекціонери не просто висловили свої міркування стосовно тієї чи іншої ситуації. Вони брали участь у походах, дослідженнях, розкопках, тобто стали повноцінними героями стрічки.

У чому полягає унікальність стрічки «Україна. Повернення своєї історії»?

— Протягом двох серій відбуватимуться справжні наукові відкриття, що дозволять нарешті пізнати історію, яку від українців приховували протягом багатьох століть.

Тож наш документальний фільм - це не просто розслідування, скоріше, масштабне наукове дослідження. Ми не використовували переписані безліч разів історичні документи, основними аргументами стали речові докази: знахідки, історичні артефакти.

Яке головне відкриття Ви зробили для себе, коли працювали над стрічкою?

— Під час роботи над стрічкою я зрозумів, що наша історія дійсно переписана. Існували спеціальні комісії, які компілювали історичні факти в наукові праці, що надалі ставали підручниками з історії в школах, університетах. Люди, які не мали стосунку до нашої країни, вирішували, яким чином зібрати всі факти та подати українцям їхню власну історію.

Радянська влада намагалася стерти з пам’яті народу його власну історію. Полювання на українських етнографів ставило під загрозу ідентичність нашої нації. Разом з тим самодостатність народу намагалися привласнити, звинувативши героїв України у зраді.

Як змінилося Ваше ставлення до історії України?

— Насамперед я зрозумів, що наша історія - це історія великої країни. А носіями унікальної історії були саме люди, які тут жили. Українська мова, культура, традиції мають дуже багате історичне минуле.

На які питання отримають відповіді глядачі 1+1 після перегляду «Україна. Повернення своєї історії»?

— Історичний фільм-розслідування покаже глядачам телеканалу 1+1, наскільки величною та розмаїтою є історія нашого народу. Саме правдиве трактування подій минулого має формувати наше світосприйняття.

Дивіться історичний документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» 24 серпня на телеканалі 1+1.

Новини по темі