Чому не зникає відчуття голоду: 5 причин

Чому постійно хочеться їсти

Якщо вас турбує постійне відчуття голоду, навіть після їжі – терміново з'ясуйте причину.

Поділитися:

Відчуття голоду після їжі досить поширене. Люди, які періодично відчувають це, намагаються зрозуміти, в чому причина? Адже кожен хоче позбутися від такої проблеми. Почуття голоду призводить до неконтрольованого харчування, отже, до набору зайвої ваги.

Знайте: причини виникнення такого стану, як і відсутності апетиту, можуть бути різними.

Причина 1. Недостатньо поживний сніданок.

Медики і дієтологи стверджують, що сніданок є найголовнішим прийомом їжі. Немає жодної причини їм не вірити. На жаль, не всі люди мають вранці час для того, щоб поснідати. Правду кажучи, саме сніданок на 30% підвищує працездатність і дає заряд необхідної енергії. Якщо сніданок щільний і корисний, то впродовж дня відчуття голоду буде мучити не так сильно, а на обід та вечерю ви з'їсте набагато менше.

Вчені з Тасманії з Науково-дослідного інституту Мензіс з'ясували, що той, хто регулярно снідає, рідше страждає від хвороб серцево-судинної системи та діабету. Ідеальний сніданок повинен містити молочні продукти, каші, яйця та іншу корисну їжу.

Причина 2. Проблеми зі здоров'ям.

Можливо, відчуття голоду, що не проходить, сигналізує про збої у роботі якихось органів. Наприклад, так може проявляти себе один з розладів: нестача вітамінів, дефіцит потрібних мікроелементів, психічні розлади або порушення передачі в мозок імпульсу про насичення. Негативно позначаються на апетиті також і гормональні порушення та постійні стреси.

Причина 3. Нестача води в організмі.

Медики радять випивати дорослій людині 1,5-2 літра води в рідини. Це повинна бути саме вода, а не солодка газована вода, чай, кава або пакетовані соки. Вода допомагає виводити шлаки і токсини з організму, а також доставляє живильні речовини і кисень в клітини. Це невід'ємний пункт в програмі правильного і здорового харчування.

Брак води в організмі або зневоднення можна порівняти з відчуттям голоду. Саме тому спрагу часто плутають з голодом. Зрозуміти це просто. Якщо ви тільки що поїли, але не відчуваєте насичення, перед тим як побігти за добавкою, випийте склянку води. Після неї додаткова порція може вже не знадобитись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли краще їсти фрукти: 5 порад дієтолога

Причина 4. Нездоровий сон.

Як вважають дослідники – недосип є однією з причин ненормального почуття голоду. Тим, кому вдається відпочивати по 7-8 годин, не загрожує порушення обміну речовин і надлишкова вага. Набагато гірше тим, хто спить по 5-6 годин. В їхньому організмі гальмується виробництво гормону під назвою лептин. І саме цей дефіцит організм намагається поповнити, вимагаючи нові порції їжі.

Причина 5. В раціоні відсутній чай.

Чай без цукру допомагає позбутися від почуття голоду, особливо, якщо він зелений з листком м'яти. Саме такий напій тонізує та добре освіжає. Жоден інший чай так не нейтралізує відчуття голоду. Завдяки наявності поліфенолів в своєму складі зелений чай збільшує теплообмін і навіть сприяє схудненню. Зелений чай також має високі антиоксидантні властивості, що підвищує стійкість до стресів і запобігає хворобам серця.

Отже, щоб подолати нав’язливе та неконтрольоване почуття голоду, перш за все, необхідно правильно, вчасно і повноцінно харчуватися. Можливо, бажання постійно їсти зникне. Якщо ж нічого не зміниться – варто звернутись за консультацією до лікаря.