Чому з’являються пігментні плями на обличчі і як їх позбутися

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пігментні плями: симптоми та типові ознаки — як позбутися пігментних плям — 1+1
freepik.com

Чому виникає пігментація шкіри?

Поділитися:

Якщо ви помітили в себе пігментні плями - це ще не означає що ви захворіли одразу. Втім, це може бути ознакою певних збоїв в організмі і тому варто з цим питанням розібратися. Чому виникають пігментні плями та як у боротьбі за чисту шкіру допоможе харчування? Розповідає хірургом-онколог Микола Анікусько у “Сніданку з 1+1”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уповільнити процес старіння і чи справді корисний масаж для обличчя (розказує експерт у "Сніданку з 1+1")

Що таке пігментні плями: симптоми та ознаки

Шкіра - це є книга, яку ми завжди читаємо. Якщо ви побачите засмаглу людину, ви будете говорити, що ця людина повернулася або з якогось південного краю, або була в солярію. Коли ми побачимо жовту людину, ми розуміємо, що в неї якісь захворювання печінки. Якщо ми бачимо, що людина бліда, як аркуш паперу, ми говоримо, що в неї може бути анемія. Ми на 83% складаємось з води, це те що нас захищає. Уявіть собі джинсовий костюм:  якщо ви бачите джинси на собі - ви бачите, що де є певні ділянки, де вони витираються більш суттєво. А ті, які менше - лишаються темнішими. Приблизно те саме зі шкірою відбувається. Певне навантаження дає зміну кольору нашій шкірі. Ці зміни сприймаються як нормальні чи ненормальні.

Є плями, які мають симетричність -  наприклад, веснянки. Веснянки - це маленькі плямки, які проявляються навесні. Ми бачимо рудих людей, з червоним волоссям, і для них веснянки це теж їх норма. Ці люди належать певній категорії ризику. 

Коли ми бачимо засмагу, але вона симетрична, вона не викликає у нас ніякого подиву, але якщо на цій ділянці виникає якась контрастна зміна, це викликає у нас певне здивування. Треба звертати увагу, чому це відбувається. Засмага - це крик шкіри про допомогу, і це завжди виникає шляхом якогось подразнення. В нашій шкірі є два хромогени (пігментовані молекули): червоний та чорно-коричневий.

Червоний - це завжди запальна реакція: висип, кір, краснуха, якась алергічна реакція.  Людина мусить звернутись до дерматолога для того, щоб визначитись, що стало проблемою, подразнюючим чинником.

На місці зникнення гіперпігментації будуть коричневі плями. Цей пігмент може знаходитись або в клітині, або в оточуючих клітину просторах.

Якщо така пігментація є асиметричною, варто звернути особливу увагу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти можуть спричинити рак і як харчуватися, щоб його уникнути (розказує онколог у "Сніданку з 1+1")

Меланома - одна з найагресивніших пухлин. Шкіра має чотири таких онкологічних прояви. Це базальна клітинна або плоскоклітинна карцинома, хвороба Меркеля, дуже рідке, але агресивніше, ніж меланома, захворювання, і власне меланома. Однак, вона виникає не одразу. Існують певні зміни на шкірі, вони виникають в дитинстві або в середні роки та існують десятиріччями. Пігментація від віку не залежить.

Сонячні опіки, які ми отримуємо у віці від 3-4 і до 13-14 років мають дуже суттєвий вплив на подальший перебіг і на виникнення такого явища, яке називається фотостаріння. Це зміни шкіри, які відбуваються після 35-38 років, коли вже у людини починаються певні інволютивні перебудови. Для цього є підстави і гормональні, імунологічні та інші. Під кінець четвертого десятиріччя, на п'яте десятиріччя жінка може не виходити на пляж, вона буде сидіти під парасолею, вона буде приймати якісь вітаміни, та пігментні плями будуть виникати. 

Яким чином харчування може допомогти шкірі? Чи можемо ми їжею вплинути на ці процеси?

Ми можемо регулювати те, що ми вживаємо і те, що може вплинути на стан нашого здоров'я. 

Овочі та фрукти - це джерело речовин, які попереджуватимуть дуже серйозні опіки. Це і  помідори, це і селера, і петрушка, і кріп, і морква, і перець.  Вони мають у своєму складі дуже важливі поживні речовини - це насамперед вітамін А і вітамін Е, завдяки яким шкіра буде протистояти впливу ультрафіолету.

Продукти тваринного походження: яйця, масло і риба. Риба насамперед - це головне джерело омега-3 жирних кислот, це омега-3, омега-6. омега-9.

Насіння та горіхи також мають у своєму складі омега-3 жирні кислоти, а вони відповідають за те, наскільки буде швидко відновлюватись наша система, наскільки запальні процеси будуть безперечно відбуватись.

Кава. Вона відповідає за швидку відповідь організму, в ній є дуже багато ферментів і корисних речовин, які відповідають за амітози, за швидке відновлення. Тому виживання кави в помірній кількості дуже добре допомагає протистояти сонячним опікам.

Чи можна раз і назавжди позбутися пігментних плям

Ні, ніколи. Поки ми живемо,  ми бути мати ці наслідки впливу, й не тільки сонця. Ультрафіолет - це один із проявів електромагнітного опромінення. Ми живемо серед електромагнітних впливів цієї сили гравітації, це і сонце, це космічне випромінювання, радіації дуже багато. Тому фотостаріння шкіри - це річ, якої кожна людина назавжди позбутися не може. Але їжею і своїм доглядом ми можемо принаймні зменшити ризики від появи тих чи інших плям на своєму тілі.

Тому - уважно роздивляйтесь себе та вживайте здорову правильну їжу.

Чому виникають пігментні плями та як з ними боротися, дивіться:

Новини по темі