Дієта на клітковині: худнемо швидко та з користю для здоров’я

Чим корисна дієта на клітковині

Організм дорослої людини повинен отримувати, принаймні, 30 грам рослинних волокон (клітковини) на день. А ще такий раціон допоможе втримати вагу.

Поділитися:

Дієту на клітковині позиціонують як швидкий спосіб зменшити вагу, очистити організм та отримати достатню кількість вітамінів. Коли рослинні волокна (більш відомі, як клітковина), потрапляють у наш шлунок, вони набухають. Клітковина таким чином обманює організм, адже зникає почуття голоду.

Види клітковини

Клітковина буває розчинна та не розчинна. Не розчинна клітковина – це целюлоза, а також лігнін. Така клітковина переважно є у овочах, зернових, фруктах, бобових. Вона розбухає у воді, як губка, та прискорює спустошення шлунку. А також допомагає очистити організм від холестерину.

Розчинна клітковина – це пектин (у фруктах), смола (в бобових рослинах), альгіназа (у морських водоростях), геліцеллюлоза (в ячмені та вівсі). Пектин абсорбує шкідливі кислоти і холестерин, запобігаючи їх проникненню в кров. Потрапляючи в організм, клітковина по консистенції починає нагадувати желе. Вона склеює токсини і інші відходи, що перебувають в кишківнику. Крім цього, вона регулює рівень цукру і уповільнює всмоктування у стінках органів травлення.

Як правильно дотримуватись дієти на клітковині

Правила майже всіх дієт говорять про обмеження споживання цукру, солі та алкоголю у цей період. Щодо спецій – тут думки дієтологів розходяться. З одного боку, червоний, чорний перець та чилі прискорюють метаболізм, з іншого – можуть підсилити апетит, і тоді всі зусилля будуть марні.

Основні принципи дієти на клітковині:

  • Дотримуватись цієї дієти варто від 1 до 3 місяців, це допоможе збалансувати раціон.
  • Використовуйте свіжі продукти згідно сезону. Наприклад, не купуйте огірки і помідори взимку, тому що в цей час ці продукти не містять потрібної кількості вітамінів і клітковини.
  • На сніданок намагайтеся їсти каші. Вранці така страва буде добре засвоюватися.
  • Вживайте їжу не рідше 4-5 разів на день.
  • Не їжте копчене, смажене, надто жирну їжу, фастфуди, алкоголь. Відмовтеся від «поганих» вуглеводів: випічки, тортів, тістечок, чіпсів, білого хліба.
  • Дотримуйтесь водного режиму: добовий обсяг води для дорослої людини = 1-2 літри. Між прийомами їжі пийте чисту воду без газу.
  • Не влаштовуйте пізню вечерю: останній прийом їжі повинен відбуватись не пізніше 19:00. Клітковину на ніч їжте у вигляді фруктів та тушкованих овочів.
  • Дотримуйтеся режиму сну. Це допоможе зберегти здоров'я, гарний настрій, оздоровити імунну систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли краще їсти фрукти: 5 порад дієтолога

Чим небезпечна дієта на клітковині

У людей з розладами травлення, а також при не дотриманні правил цієї дієти вона може призвести до порушень роботи кишківника, дискомфорту в шлунку і підвищеного газоутворення

У яких продуктах містяться рослинні волокна

Чимало клітковини можна знайти під шкіркою фруктів, овочів, зернових і бобових. Особливо багато накопичується цієї речовини в продуктах минулорічного врожаю, що вже втратили всі вітаміни і мінерали.

Тобто, вживайте якомога більше яблук, персиків, мандаринів, чорниці, смородини, капусти, кабачків, буряка, моркви, коричневого рису, бобових, цільнозернових нешліфованих круп, висівок, насіння, кукурудзи та морських водоростей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Циклічне або інтервальне голодування: Швидкий ефект без шкоди для здоров'я

Перед тим, як перейти на таку дієту, радимо проконсультуватись з дієтологом.