Гривня міцнішає: що буде з цінами на продукти (коментує економіст у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з цінами на продукти після падіння долара: коментує економіст у "Сніданку з 1+1"
Freepik

Зміцнення гривні призведе до зменшення цін?

Поділитися:

У перші два місяці поточного року курс долара був стабільно вище 40-ка гривень, але згодом гривня зміцнилася. Нещодавно долар можна було продати за 38 гривень 50 копійок за середнім курсом у банках. Чи вплине зменшення вартості валюти на ціни в Україні? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з інвестиційним банкіром та економістом Сергієм Фурсою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Людям точно не варто гратися в фінансових спекулянтів", — економіст про здешевшання долара та євро

Чи продовжиться укріплення гривні

За словами економіста, кардинальні зміни курсу долара не очікуються в найближчі пів року. Саме тому поспішати скупляти валюту не рекомендується. 

"В нас є межа — офіційний курс 36,6, тому кардинальні зміни курсу не очікуються в найближчі пів року. Інфляція буде висока. Вона з'їсть ці долари, якщо тримати їх під подушкою. Тому, наприклад, якщо у вас є гривня, ви можете придбати державні цінні папери під 19% або військові облігації. Це краще, ніж долар під подушкою. Частково також можна тримати гроші в доларах і євро в банку", — розповів експерт.

Курс валют 2023

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищення пенсій та нові правила виплат військовим: які зміни чекають українців з 1 березня

Чи зменшаться ціни на тлі падіння долара

Очікувати зменшення цін не варто. Інфляція в поточному році буде менша, ніж в минулому, але все ще висока. 

"Дешевшати нічого не буде. Це як задачка з 5-го класу. Є дві труби: одна затікає в басейн, інша — витікає. От одна труба сприяє збільшенню цін, а інша — зменшенню. Однак перша є набагато більшою. Як і падіння вартості бензину, що ми побачили на початку року, сприяє зменшенню інфляції, але не невілює чинники — всю цю величезну трубу, яка штовхає ціни вгору. Інфляція цього року буде менша, ніж минулого, але все одно досить велика", — пояснив Сергій Фурса.

Новини по темі