Хелловін 2016: Як святкувати та кому загадувати бажання

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Виявляється, в цей день можна спілкуватися з душами своїх родичів та просити їх здійснення мрій.

Поділитися:

Письменниця, журналіст і драматург, експерт програми Сніданок з 1+1 Лада Лузіна чудово знається на обрядах та ритуалах. Експерт розповіла, яке відношення до України має Хелловін, як його правильно святкувати та до кого звертатися для здійснення мрій.

Незабаром українці перевтілюватимуться у монстрів, відьом та страшних героїв відомих фільмів та історій. Цього року Хелловін святкуватимуть 31 жовтня – у ніч з понеділка на вівторок.

Звичайно, кожен народ має пам’ятати та святкувати події, які пов’язані з власною історією та культурою. Однак нічого не стоїть на місці, і останнім часом американська версія святкування Хелловіна стає надзвичайно популярною серед українців.

Лада Лузіна у своїй книзі «Тінь демона» розповіла, що не варто цуратися іноземного свята, адже воно має певний зв’язок із традиціями слов’ян.

Хелловін ще у Х ст. започаткували кельти, які називали його свято жнив чи дні мертвих. Вважалося, що саме в цей день душі родичів поверталися на землю, щоб відвідати свою родину.

У слов’ян найбільш енергетично зарядженим періодом вважався час від Параскевої Пятниці 27 жовтня до Дмитрівської батьківської суботи 5 листопада. Вони вірили, що в цей час душі померлих виходять із землі і бродять поміж живими. Після Свята Димитрія Солунського земля нібито закривалася, і душі залишалися там аж до наступного року.

Саме тому в цей період кожна родина згадувала та вшановувала предків, зверталася до них з проханнями. Слов’яни навіть ходили на могили до своїх рідних та приносили їм запашні страви, адже вірили, що душам сподобається таке чествування.

Найважливішими датами вшанування предків є 4 і 5 листопада - п’ятниця напередодні другої Параскеви П'ятниці і субота напередодні Дмитра Солунського. Однак якщо вам до вподоби ідея згадувати мертвих на Хелловін, цей час є також енергетично сильним.

ЩО РОБИТИ НА ХЕЛЛОВІН

Згадати рідних

Лада Лузіна радить освіжити в пам’яті приємні історії, переглядаючи сімейні фотоальбоми.

Приготувати кутю

Її можна залишити на підвіконні або, як у старі часи, кожному з’їсти по ложці, а решту залишити для душ рідних. Таким чином ви ніби запрошуєте їх до столу, показуєте свою повагу та демонструєте, що пам’ятаєте про них.

Допомагати 

Вважається, що душі мертвих можуть приходити у різному вигляді. Слов’яни вірили, що предки з’являються як птахи або обездолені. Тому в ці дні дуже важливо бути милостивими і допомагати бідним.

Загадувати бажання

Вшанувавши рідних та показавши, що ви їх любите і пам’ятаєте, можете сміливо просити у них допомоги. Людина сильна тоді, коли вона повязана зі своєю родиною. Цей особливий енергетичний зв’язок може стати рішенням багатьох життєвих проблем.

Хелловін – це чи не єдиний день в році, коли можна вдосталь побешкетувати з друзями. Будьте відкритими до нового і не цурайтеся традицій свого народу!

З питаннями стосовно продажу книг, звертайтеся до Лади Лузної у Facebook.

Новини по темі