Хто задарма отримає трильйонні запаси газу з Юзівського родовища на Харківщині

Гроші: Хто задарма отримає трильйонні запаси газу з Юзівського родовища на Харківщині

Дізнавайтеся сьогодні в програмі «Гроші».

Поділитися:

Ще з радянських часів на Харківщині залишилось Юзівське газове родовище, із свердловин якого досі можна добувати 730 мільйонів кубів газу на рік. На продажі такої кількості газу населенню можна заробити більше чотирьох мільярдів гривень. Вести бізнес на Юзівському родовищі пообіцяли європейському холдингу ЕРН, власник якого чеський мільярдер Даніель Кржетінські зустрічався з Володимиром Гройсманом. Проте передати права холдингу вирішили не на пряму, а через фірму «Yuzgas B.V.». У новому випуску програми «Гроші», який вийде сьогодні о 21:30 на телеканалі 1+1, журналісти проекту розкажуть, чому державний бюджет України не отримає плату за передачу трильйонних запасів газу в приватні руки, та  хто ховається за компанією «Yuzgas B.V.».

Також команда «Грошей» покаже телеглядачам, як розвивається нелегальний бізнес, який заробляє на пенсіонерах. За підрахунками журналістів, приватних пансіонатів в Україні зараз більше 220, але це лише ті, які розміщують рекламу в інтернеті. Втім більшість з них нелегальні – вони не мають жодних дозволів на ведення подібного бізнесу та не можуть забезпечити належний догляд за літніми людьми.

Натомість, часто за такими «будинками для пристарілих» ховаються нахабні шахраї, що відбирають майно в пенсіонерів. «Гроші» підрахували – в середньому приватні будинки престарілих можуть розмістити до 10 000 людей, а їх грошовий обіг становить близько 150 мільйонів гривень щомісяця. В яких умовах тримають літніх людей в приватних пансіонах, та яку альтернативу пропонує держава – «Гроші» розкажуть о 21:30 на каналі 1+1.

Крім того, «Гроші» з’ясують, кому належить фірма «Зеонбуд», яка монополізувала  цифрову ефірну мережу телебачення в Україні, та як вона отримала таку унікальну можливість, незважаючи на незрозумілу структуру власності.