Куди піти на День Києва: прогулянка бульваром між двома відомими площами

День Києва 2017: куди піти - пішохідний маршрут бульваром між двома відомими площами
1plus1.ua

День Києва припадає на найквітучіший місяць року – і це ще один привід прогулятися містом. Для цього пропонуємо маршрут, що простягається вдовж найвідомішого бульвару столиці.

Поділитися:

Упродовж цього тижня ми пропонуватимемо вам дізнаватися про Київ все більше – мандруючи містом з нашими маршрутами, які ми створили для проекту Kyiv City Guide.

Kyiv City Guide – це безкоштовний мобільний додаток, який «1+1» створив разом із КМДА, він буде цікавий і киянам, і гостям міста. Перший маршрут з «Гіду» починається з Площі Перемоги й веде нас бульваром Шевченка до Бессарабської площі. Тож, пішли гуляти!

Читайте також: 5 найкращих парків для прогулянок у Києві.

Площа Перемоги

У середині ХIХ ст. на місці сучасної площі Перемоги працював ринок, який отримав назву Єврейський базар – через багаточисельні лавочки представників єврейської общини міста. Серед корінних киян народна назва «Євбаз» у вжитку й досі. Це місце ще називали Галицькою площею, оскільки звідси починався шлях у західному напрямку. А в середині ХХ ст. вона отримала свою сучасну назву. З помітних будівель можна виділити готель «Либідь», торговельний центр «Україна», обеліск Місту-герою і Цирк. Київський цирк на площі Перемоги побудували 1960 року, сезон відвідувань – 9 місяців на рік, а решту часу постійна трупа гастролює.

Бульвар Шевченка

Раніше – Бібіковський бульвар. Починається від Бессарабки і закінчується біля площі Перемоги. Посередині його розділяє чарівна тополина алея. На розі бульвару і вулиці Симона Петлюри – статуя Миколи Щорса – пам'ятник складної долі. Кажуть, скульптору у свої студентські роки позував один з екс-президентів країни Леонід Кравчук. Монумент кілька разів намагалися знести активні громадяни, а хтось навіть примудрився відпиляти ногу коневі.
Трохи далі – Володимирський кафедральний патріарший собор, який будували цілих 20 років. До оформлення інтер’єру собору залучали усіх помітних художників XIX ст., зокрема Віктора Васнєцова.

Якщо на перехресті бульвару та вулиці Володимирській повернути ліворуч і трохи пройти, побачите Будинок вчителя. Тут 1917 року базувалася Центральна Рада на чолі з Грушевським, саме тут була проголошена Українська Народна Республіка і прийнятий IV Універсал про Незалежність.

Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна

 

Публикация от Nastia (@an.merezhko)

Головний вхід до парку – з бульвару Шевченка ближче до станції метро «Університет».

 

Це один із найстаріших ботанічних садів в Україні. За роки існування саду ботаніки зібрали 9000 видів рослин різного географічного походження. Одним із видатних керівників саду був Олександр Фомін: він і його команда в роки Першої чвітової та Громадянської воєн примудрилися зберегти рідкісні тропічні рослини, побудувати три нових теплиці, відремонтувати оранжерею, а також реорганізувати кафедру ботаніки в Науково-дослідний інститут. Тут можна просто гуляти алеями, а можна потрапити на екскурсії в теплиці та оранжереї. Паркова зона відкрита цілодобово, вхід безкоштовний.

Червоний корпус Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Головний корпус Університету, побудований на замовлення імператора Миколи І, заклали 31 липня 1837 р. Будівництво під керівництвом архітекторів Беретті тривало шість років. У фундаменті замуровані монета з роком початку будівництва, камінь із Десятинної церкви, три монети: платинова, золота і срібна.
В університеті – 13 факультетів, 8 навчальних інститутів, один навчально-науковий центр. А також декілька музеїв, астрономічна обсерваторія, видавничо-поліграфічний центр та наукова бібліотека.

 

Парк Шевченка

Головна фігура в парку – пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку – видатному українському поету. Парк, який раніше називався Університетським, заклали 1890 року напроти Червоного корпусу університету, і спочатку в центрі стояв пам'ятник імператорові Миколі І, засновнику навчального закладу. Сьогодні це один з найпопулярніших парків Києва: алеї, фонтан, великий дитячий майданчик, прокат велосипедів, бювет, безліч точок із кавою та морозивом, ресторан «О'Панас», де в теплу пору року випікають млинці просто неба, місця, де можна спокійно посидіти, в тому числі лавочки для одинаків, трамвайчик із дитячими книжками... І те, що завжди в цьому парку незмінно: шахісти, які щодня в теплу пору року грають партії та аматорські турніри. У парку працює wifi.

Музеї на Терещенківській: Національний музей Київська картинна галерея
та Національний музей мистецтв Варвари та Богдана Ханенків

Музей російського мистецтва (так він називався до березня 2017) відкрила сім'я відомих меценатів і підприємців – Терещенків. У музеї виставлялася особиста колекція: картини Васнєцова, Шишкіна, Рєпіна, Крамського. Зараз представлено безліч робіт, вік яких починається з XIII сторіччя.
Національний музей мистецтв Варвари та Богдана Ханенків – особняк, який збудував архітектор Мельцер. Подружжя колекціонерів поставили собі за мету мати зібрання, яке демонструвало би еволюцію в мистецтві. Центральні експонати – робота учня Дієго Веласкеса «Портрет інфанти Маргарити» і диптих «Поклоніння волхвів» невідомого нідерландського художника XV століття.

Національний музей Тараса Шевченка

У колекції музею – добірка документів про життя та творчість поета, оригінали шедеврів малярства, рукописи поезій, фотографії Тараса Григоровича, видання перших творів, а також література про Шевченка. Крім цього, в музеї виставляють роботи знаменитих художників, письменників, композиторів та інших діячів шевченківської епохи.
Вам проведуть одну з більш ніж десяти екскурсій, до того ж є варіант відвідин музею з аудіогідом. За попереднім замовленням співробітники закладу прочитають лекції на різні теми або влаштують квест-екскурсію для дітей різного віку.

Бессарабська площа

Раніше тут були заїжджі двори, цирк та балагани, а тепер це одне з найцікавіших місць Києва. З одного боку – легендарний Бессарабський ринок, відомий не тільки цікавою архітектурою (модерн з елементами конструктивізму), але і найкращим асортиментом сала в місті. З іншого – постамент, на якому під час німецької окупації Києва проводили страти «зрадників», потім стояв пам'ятник Леніну, який був повалений революціонерами Майдану 2013 року, а тепер тут час від часу художники демонструють свої творчі задуми. То побудують оглядовий майданчик на постаменті, то зроблять божевільну відеоінсталяцію. Шлях від Бессарабки до Площі Льва Толстого можна подолати через підземний торгівельний центр Метроград: тут знайдете симпатичні магазини з сувенірами, дотепними шкарпетками, одягом від українських виробників та посудом від них же.

Читайте також: 5 найкращих місць для відпочинку з дітьми в Києві.