"Ми зобов’язані говорити правду, як вона є. Це моя зброя", — режисер документальної стрічки "Довга доба" Алан Бадоєв про допомогу країні під час війни

Довга доба
Алан Бадоєв про допомогу країні під час війни: інтерв'ю

Інтерв’ю з Аланом Бадоєвим про роботу над документальним фільмом та допомогу країні у часи війни.

Поділитися:

Режисер Алан Бадоєв в інтерв'ю для українського Vogue розповів, як може кожен артист допомогти своїй країні під час війни та про свою роботу над документальним фільмом "Довга доба".

Стрічка «Довга доба» – документальна історія про життя, мрії та плани українців, останній день нашого мирного життя та початок нового етапу, який розпочався 24 лютого під звуки бомб та сирен. Це хроніка війни очима українців, відтворення подій через особисті історії. Для того, щоб стати співавтором документальної стрічки “Довга доба”, потрібно заповнити анкету та надіслати відеоматеріали, на яких зафіксовані ваші родини у останній мирний та щасливий день перед початком війни. Дізнатися більше та надіслати свої відеоматеріали можна на сайті dovgadoba.1plus1.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алан Бадоєв показав перші кадри майбутнього документального фільму “Довга доба”

Алан Бадоєв розповів, як може артист допомогти своїй країні під час війни:

"Сучасна війна – це, зокрема, інформаційна війна. Це величезна кількість пропаганди, яка заливається у вуха світової спільноти з боку росіі. Нехай це суперкустарна, незграбна робота, але вона працює. У них великі напрацювання в цьому. Хто, як не ми – артисти, режисери, художники повинні цьому протистояти? Ми маємо показувати правду, маємо розповідати про себе, співати про себе, грати про себе… Ми зобов’язані говорити правду, як вона є – і розповідати, що ми відчуваємо. Так, це моя зброя".

Про результати згуртованої, об'єднаної позиції українських артистів під час війни, Алан розповідає:

«... ніхто не думав, що буде таке згуртування в українських артистів, режисерів та всіх творчих людей. Що багато артистів, які виступали і в росії, приймуть таку активну проукраїнську позицію. Наприклад, вони не думали, що Макс (Барських - прим.) учинить так, як він учинив, – і назве речі своїми іменами першого дня. Для них це величезний ляпас!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ"Нам необхідно зробити так, щоб ніхто і ніколи не зміг сказати, що у нас немає своєї історії", – режисер Алан Бадоєв у "Сніданку з 1+1" розповів, як війна змінила його світосприйняття

Як і безліч українців, від самого початку повномасштабного вторгнення Алан шукав, яким ділом може допомогти Україні:

"... я зрозумів, що все ж таки можу бути більш точним і корисним у власних діях, і треба робити те, що я вмію – та розпочав роботу над документальним фільмом. Нинішня війна росії проти України – фактично перша війна, яку фіксує кожен учасник і свідок на телефон, відеореєстратор або інший ґаджет, щодня у форматі 360° з різних куточків нашої держави. Завдяки цьому весь світ може побачити всі події в режимі реального часу. Ми хочемо зібрати всі ці докази. Щодня ми оглядаємо щонайменше по 100 відео, які нам звідусюди надсилають, – плачемо, сміємося, лаємося, жахаємося. ДНК цього фільму зараз тільки вибудовується, тому що воно цілком залежить від того, які історії надішлють люди. Це той випадок, коли сам матеріал керує мною. На сьогодні ми вже опрацювали понад 3000 відео зі всієї України. Зараз розпочинаємо розробляти лінії головних героїв нашої майбутньої стрічки".

Бадоєв

За освітою Алан Бадоєв – режисер-документаліст. Ще на перших курсах Київського університету культури та мистецтв Алан зняв кілька документальних фільмів – здебільшого про Київ та власне оточення. Режисер зазначив, що наразі він категорично проти створення художніх фільмів про війну. Дя цього ще занадто рано, наголошує він.

Алан Бадоєв вкотре нагадує, наскільки важливо жити, "вибирати життя, а не смерть":

"... Ми точно боремося й за те, щоб щастя було на нашому обличчі – адже росіяни нас ненавидять за те, як ми живемо, за наш волелюбний характер. За вміння вистояти. Я не хочу, щоб мої діти жили, по-перше, під бомбами, а по-друге, без усмішки. Українці – це щаслива нація, і так має бути".

Режисер дав пораду, як боротися зі стресом з власного досвіду:

"... не висиджуйте свої проблеми, треба виходити на вулицю, спілкуватися, відвертати увагу й розкручувати цю вирву у зворотний бік".

Нагадаємо, триває збір відеоматеріалів для стрічки “Довга доба”. Відео, які показують вашу сім'ю (разом або окремо) у перший день війни — 24 лютого: перші бомби, ваша перша реакція, ваші записи протягом першого дня, перша ніч, розмови. Якщо ви вели відео-щоденник подій: наступні бомбардування, укриття, ночівлі, ваші роздуми та коментарі до подій, розмови у колі сім'ї під час перебування в укриттях, все, що може бути важливим — кожна деталь і ваша думка. Поділіться з нами найбільш щемливими моментами, які ви пережили протягом цієї війни. Адже жодна людина, яка постраждала від російської агресії, жодна подія або злочин російських окупантів не має бути забутим. Просимо передавати матеріали без будь-якого монтажу.  Посилання для передачі матеріалів тут. Розкажемо історію нашої країни разом!

Новини по темі