Як змінився ринок праці та як знайти роботу в умовах війни (поради експерта в "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як знайти роботу в умовах війни (поради експерта в "Сніданку з 1+1")
Freepik

Як змінився ринок праці на тлі війни та які професії сьогодні найпопулярніші?

Поділитися:

Через повномасштабну війну, яку розв'язала росія, багато українців стали безробітними, через що значно зріс попит на роботу. Які професії сьогодні мають попит та які прийоми потрібно використовувати, щоб отримати бажану роботу? Відповіді на ці питання дав експерт найбільшого сайту з пошуку роботи Максим Пилипенко в програмі "Сніданок з 1+1".

"До повномасштабного вторгнення в Україні було 100 000 актуальних вакансій. В березні ця кількість впала до 6 тисяч і поступово піднімалася. Наразі ми маємо понад 50 000 актуальних вакансій. Ринок праці змінився. Він став ринком роботодавця: роботи менше, а попиту на роботу більше. Те, що кількість відгуків шукачів зросла майже в 5 разів говорить про те, що з роботою стало складніше. Втім, зараз ситуація налагоджується", - розповів Максим Пилипенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 65 тисяч гривень за дискримінацію у вакансіях: Уряд затвердив порядок сплати штрафів для роботодавців (подробиці)

Які професії сьогодні мають найбільший попит

В цьому році через різницю між попитом і пропозицією на ринку представникам окремих професій стало складніше знайти роботу. Найбільше вакансій спостерігається у сферах освіти, адміністративного обслуговування, оптової та роздрібної торгівлі, охорони здоров'я та державного управління. 

За словами експерта Максима Пилипенка, найактивніше роботодавці шукають людей, які вміють продавати та готувати. Це менеджери з продажу, кухарі, водії, бухгалтери. Робочі спеціальності теж популярні, але найбільший попит на них очікується, коли ми будемо відбудовувати Україну після війни. Якщо ж роботу знайти за конкретною спеціальністю складно, то можна спробувати розглянути інші професії. 

Статистика популярних професій

Як високий попит на роботу впливає на заробітну плату

Хоча економічна ситуація на тлі війни доволі складна, тим не менш роботодавці та працівники з розумінням підходять до роботи та оплати праці. За словами Максим Пилипенка, заробітна плата не зменшилася.

"Зарплата знаходиться на рівні. Середня по Україні складає 15 000 грн. Ми бачимо, що і працівники, і роботодавці підтримують один одного і дають можливість розвивати бізнес та країну", — поділився спостереженнями експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрілансери зможуть працювати в Україні офіційно: оплата праці та обмеження для роботодавців (роз’яснення юриста)

Як шукати роботу в умовах війни: поради експерта

► Створити правильне резюме.

► Розмістити його на сайтах з пошуку роботи.

► Зробити якомога більше відгуків.

На сьогодні, каже експерт, потрібно робити не менше 20-30 відгуків на вакансії і проходити співбесіди. Також зі знанням англійської можна заробляти на 20-30% більше, тому рекомендується вивчати мову. У резюме обов'язково вказати наступні основні моменти:

  • досвід роботи,
  • здібності та навички,
  • освіта,
  • хобі та інтереси, щоб показати себе з іншої сторони як людину. 

Наостанок гість "Сніданку з 1+1" зазначив, що ринок праці поступово відроджується. З початком осіннього сезону для бізнесу прогнозується динамічний розвиток, а отже збільшення кількості вакансій. Однак ринок роботодавця залишиться до кінця року.

Новини по темі