Олексій Душка дав поради, як правильно обирати молочні продукти

Ведучий програми Життя без обману Олексій Душка розповів, на що звертати увагу, обираючи якісні молочні продукти.

Поділитися:

У другому випуску програми Життя без обману Олексій Душка розповів, де безпечно купувати молочні продукти та як їх правильно обирати.

Ведучий з’ясував, з чого насправді українські виробники виготовляють молочні продукти та оприлюднив рейтинг молочних виробівРейтинг молочних виробів від Олексія Душки.

ТВЕРДИЙ СИР

До складу твердого сиру виробники додають Е 252 – консервант селітра калієва чи нітрат калію. Селітра – це добриво, яке добре горить. Його додають до складу твердого сиру, щоб гальмувати процеси бродіння. Сир можна виготовляти без додавання нітрату калію, однак в такому випадку виробник повинен бути на 100% впевнений у якості молока та чистоті виробництва.

Купуючи сир, звертайте увагу на колір продукту. Він не повинен бути однорідним. Всередині колір сиру має бути світлішим, а скоринка – темнішою. Краєчки сиру в ідеалі мають бути трохи сухими, адже саме так дозріває сир без додавання нітрату калію.

МОРОЗИВО

Щоб обрати якісне морозиво, Олексій Душка радить звертати увагу на склад продукту. У хорошому морозиві не має бути штучних стабілізаторів та барвників, а також рослинних жирів. Варто купувати повністю заморожені ласощі, таким чином ви вбережете себе від бактерій та патогенних мікробів.

Ведучий програми Життя без обману розповів, що для морозива є три стандарти ДСТУ: 4733, 4735 та 4734.

Лише морозиво з позначкою ДСТУ 4733 можна вважати найбільш натуральним. До його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір.

Позначка ДСТУ 4735 означає, що до морозива додають пальмову та кокосову олії. Смак його менш насичений, воно швидко розтає. 

Якщо ви купуєте пломбір, зважайте, що його жирність має складати від 12%.

МАСЛО

Висока жирність масла не свідчить про його справжність, адже масло можуть заміняти рослинними жирами та навіть смальцем.

Олексій Душка дізнався, хто здешевив продукцію із виробників і продав її за ціною справжнього масла. Результати експертизи показали, що з 10 торгових марок перевірки не пройшла продукція «Клуб сиру», адже вона не відповідає вимогам держстандартів.

ЙОГУРТ

Обираючи йогурти, уникайте продуктів, до складу яких входить Е 407. До складу фруктових йогуртів замість шматочків фруктів виробники можуть додавати овочі чи гомогенізований наповнювач.

Олексій Душка радить обирати кисломолочний продукт без цукру та наповнювачів.

СМЕТАНА

Якщо сметана має жирність до 20%, вона повинна бути рідкою. Це означає, що продукт не містить згущувачів. Однак термостатна сметана дійсно може бути настільки густою, що в ній стоїть ложка.

МОЛОКО

Молоко, яке ви купуєте в магазинах може містити антибіотики. Вони потрапляють до складу продукту через речовини, якими лікують корів. Окрім антибіотиків у молочній сировині можуть бути навіть сеча і фекалії корів.

У пастеризованому молоці залишається лише частина бактерій, а в ультрапастеризованому молоці їх фактично немає. Однак разом зі шкідливими бактеріями виробники знищують і корисні речовини.

У програмі «Життя без обману» перевірили молоко на вміст білка, фосфору та антибіотиків. Дивіться рейтинг молочних продуктів та обирайте корисне.

Нагадаємо, що нещодавно Олексій Душка дав поради, як обрати якісні ковбасні вироби.

Дивіться Життя без обману – 2 випуск онлайн.