Помститися чи пробачити? Чи варто пробачати образу

Чи варто мститись

Відплату можна розглядати як стан, який лихоманить весь організм від мозку до кінчиків пальців.

Поділитися:

Помста – сильне почуття, яке не приносить людям радості. Мотивацією є боротьба за справедливість та бажання відплатити за скоєне тією ж монетою. З одного боку, це правильне відчуття і нічого поганого в ньому немає. Однак, коли людина приступає до реалізації «свого благородного пориву», то її організм непомітно починає трансформуватись.

Зрештою, після помсти, коли ейфорія минає, часто залишається лише каяття та відчуття спустошеності. Але, заради справедливості відзначимо, що так буває не з усіма. Інколи помста справді дає полегшення і відчуття «зробленої справи», коли можна нарешті забути образу та піти далі.

Чому ж часом ми так хочемо помститися?

Людина відчуває занепокоєння не тому, що її образили, обдурили чи принизили, а тому, що не бачить можливості поквитатися за це. А також через те, що у її свідомості досі існує той стан, коли було погано. Позбутися цього занепокоєння можна, коли знаєш, що рано чи пізно хтось покарає кривдника.

Відчуття помсти може захопити в полон, подібно любові, і змусити робити дивні вчинки, про які людина потім шкодуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актриса Ольга Атанасова-Лук'яненко: Я люблю і пам’ятаю всі свої ролі

Причини помсти

Для бажання розправи іноді досить незначного приводу. Варто зауважити, що все залежить від характеру людини, яку зачепили. Кожен стикався в житті з образами, ревнощами, зрадою. Для декого це є вагомими причинами для вчинення помсти. Однак, якщо людина живе в гармонії з собою і з навколишнім світом, то вона не буде ображатися на дрібниці, які трапляються з багатьма.

Відплата часто супроводжується ще одним негативним відчуттям – заздрістю. Бажання помститись може з'явитись, навіть коли у товариша йдуть справи набагато краще. Тож знайте, що це – стиль поведінки не впевнених у собі людей, які схильні до чужого впливу.

Як вчинити помсту

Якщо ви зважитесь на помсту – підходьте до справи з креативом. Вгамуйте емоції та увімкніть голову, щоб зробити все правильно. Та не забувайте, що відповідальність – на ваших плечах.

Потрібно бути готовим до наслідків: цілком можливо, що ви зможете отримати задоволення від вчиненого або ж погіршити своє подальше життя. В тому числі  думками, що не варто було так робити. Та повернути все назад вже буде неможливо.

Відчуття після помсти

Коли відплата вже відбулась, на душі стає легше, оскільки весь тягар впав у одну мить. У результаті напруження зникає, людина стає добрішою, а пізніше виникає бажання і взагалі пробачити кривдника. Зазвичай після помсти людина розуміє, що саме вчинила не так і робить певні висновки. І це – позитивний момент помсти.

Нагадаємо, що телеканал «1+1» розпочав зйомки 24-серійної україномовної мелодрами «Дві матері», головні ролі у якій виконають українські актори Ольга Атанасова, Зоряна Марченко, Михайло Пшеничний, Кирило Дицевич, Ольга Сумська, Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Микола Боклан та Анатолій Гнатюк.
Сюжет стрічки розгортається навколо двох молодих жінок, Марти та Зої, долі яких пов’язала смерть близької людини, Сергія. Марта (Ольга Атанасова) – наречена, а Зоя (Зоряна Марченко) – сестра загиблого. Неспроможна пережити смерть коханого, вагітна Марта втрачає дитину та згодом дізнається про страшний діагноз – безпліддя. А Зоя вважає Марту винною у смерті брата та прагне помститися за це. Дивіться серіал «Дві матері» скоро на 1+1.