Ринок сурогатного материнства в Україні стрімко зростає – «Гроші»

Сурогатне материнство як бізнес в Україні

Актуальні соціальні розслідування щочетверга о 21:45 на каналі 1+1. 

Поділитися:

Для багатьох безплідних пар сурогатне материнство - це останній шанс завести дитину. Оскільки така практика офіційно дозволена в дуже обмеженому ряді країн, в Україні стрімко почав розвиватися цей бізнес.

Послуги сурогатної мами в США або Канаді стоять близько 100 тисяч доларів, а українки погоджуються виносити дитину в середньому за 15 тисяч доларів, тому в Україні почали приїжджати за дитиною пари з усього світу. Журналістка програми Гроші на каналі 1+1 Ніна Грушецька дізналася, як парам, які найбільше мріють про дитину, не стати жертвою обману, і як чесної сурогатній мамі захистити свої права.

Зокрема, аферистки в цьому бізнесі винайшли схему, як заробити і не народити. Адвокат Ольга Бабич розповіла програмі «Гроші», що деякі жінки свідомо проходять процедуру запліднення, але роблять все, щоб не завагітніти. В результаті пара так і залишається без дитини і з черговим розчаруванням, а нечесна сурогатна мама добре підробляє на компенсації за невдалий перенесення ембріона.

Також деякі сурогатні мами користуючись становищем на останніх місяцях вагітності починають вимагати збільшення гонорару, а готові на все заради дитини пари не можуть відмовити. Тому юристи радять чітко прописувати всі умови в офіційно завіреному договорі, щоб уникнути непередбачених проблем в майбутньому.

З іншого боку, вимоги до сурогатним мам дуже строгі - вони повинні пройти ретельне медичне обстеження і здати ряд аналізів. Вік жінок повинен бути до 36 років і у них вже повинен бути свій дитина. Психологи пояснюють це тим, що там сурогатна мама зможе направити свою любов і турботу після пологів на власну дитину і не суміваті за новонародженим, якого повинна віддати біологічним батькам.

Однак, у цієї вимоги є і цинічна мета: власна здорова дитина - це найкраща реклама для пар, які підшукують сурогатну матір. Крім того, саме майбутнє власної дитини, а ще бідність або важкі хвороби рідних найчастіше штовхає жінок заробити на сурогатному материнстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто даром отримає трильйонні запаси газу з Юзівського родовища на Харківщині

«Нерідко серед сурогатних матерів можна побачити вчительку. Це люди з вищою освітою на зарплати в 2-3 тисячі гривень на місяць, у яких 2-3 дітей. І фактично, тільки потенційні генетичні батьки можуть поліпшити потенційний статус цієї групи населення », - коментує причини жінок стати сурогатною мамою лікар-репродуктолог Володимир Котлік.

Дивіться актуальні соціальні розслідування по четвергах в програмі Гроші о 21:45 на каналі 1+1.

Також проект можна переглянути на сайті або в мобільному додатку 1+1 video, який об'єднує весь контент, що був показаний в ефірі телеканалів 1+1, 2+2, ТЕТ, Плюсплюс, Бігуді, УНІАН-ТБ, 1+1 International, і дає можливість дивитися улюблені програми, фільми та серіали в будь-який зручний для глядача час.