Сезон кліщів: парамедик розповідає, як правильно витягувати кліща та коли потрібно до лікаря

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Кліщі: які хвороби переносять, як правильно витягувати кліща та коли потрібно до лікаря (роз’яснення від експерта)
Pexels/Erik Karits

Які хвороби переносять кліщі та як їх правильно витягати?

Поділитися:

У "Сніданку з 1+1" голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус розповів, чому кліщі можуть бути небезпечні та як їх правильно витягувати з-під шкіри?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити при опіках, як розпізнати ураження дихальних шляхів при хімічних опіках: інструкція та поради від Ярослава Вуса

Зараз сезон кліщів: їх багато на деревах, кущах, у траві. Ярослав Вус розповідає про їхню небезпеку:

"Кліщі переносять багато хвороб, деякі з них смертельні, наприклад, кліщовий енцефаліт. Деякі захворювання інвалідизуючі, такі як хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз. Багато випадків хвороби Лайма одразу не виявляють, вона стає хронічною і дає про себе знати років через 20-30. Бувають ситуації, коли госпіталізують пацієнтів з картиною інсульту, а в нього бореліоз, бо його років 30 тому вкусив кліщ".

Симптоми хвороби Лайма

На хворобу Лайма вказує такий симптом, як мігруюча еритема: на тілі через 3 тижні після укусу кліща з'являються червоні плями, які то збільшуються, то зменшуються в розмірі, змінюють місце розташування (мігрують). Також на хворобу Лайма вказують такі симптоми:

Симптоми Хвороби Лайма

Після того, як пройшов гострий період хвороби, бореліоз стає хронічним. Тому важливо вчасно його виявити і пролікувати. Хвороба Лайма піддається лікуванню лише на ранніх стадіях, тому варто одразу після перших симптомів звернутися до лікаря-інфекціоніста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу та як правильно користуватися джгутом: у «Сніданку. Онлайн» розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Взагалі до лікаря треба звернутися у будь-якому разі після укусу кліща, оскільки існує ефективна постконтактна профілактика, яка різко зменшує ймовірність захворювання кліщовим бореліозом. Тож одразу після того, як кліща витягнуто з тіла, варто сконтактувати з лікарем: інфекціоністом або сімейним. Як правильно витягувати кліща, дивіться у відео:

Що не можна робити після укусу кліща?

Ярослав Вус наголошує, що після укус кліща не можна:

кліщ

Як захиститися від укусу кліща?

Як можна захистити себе від укусу кліща? Ярослав Вус дав такі поради:

кліщ

Тож будьте обережними. Пам'ятайте, що кожен 3-4 кліщ переносить хворобу Лайма.

Новини по темі