Що султан Османської імперії Мехмед IV подарував Богдану Хмельницькому

Україна. Повернення своєї історії

За тогочасними звичаями це був найвищий вияв дружніх відносин.

Поділитися:

Днями глядачі 1+1 побачили документальний фільм Скарби нації із циклу Україна. Повернення своєї історії. Документальний цикл присвячено найбільшим міфам про Україну та її історію, створеним Російською імперією та Радянським Союзом, та їхньому розвінчанню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому шаровари не є традиційним одягом козаків

Це один із найбільших листів, надісланих в Україну. Його розмір 1,4 х 0,6 м. Лист надіслано у 1651 році. Він був написаний султаном Османської імперії Мехмедом IV для Богдана Хмельницького.

Десятиліттями вчені не могли розшифрувати староосманську мову. Нещодавно лист переклали. У документі йдеться про надзвичайний подарунок, який султан надсилає гетьману. Це золототканий халат. За тогочасними звичаями – найвищий вияв дружніх відносин. 

Це послання розвінчує міф про запорожців, які пишуть глузливого листа султану. Міф став популярним у Російській імперії завдяки картині Іллі Рєпіна. Оригіналів грубих листів козаків до султана не існує. Картина "Запорожці пишуть листа турецькому султану" - художній вимисел. Росія, що воювала з Османською імперією, зробила турків та їхніх союзників, кримських татар, ворогами і для українців. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належало найкоштовніше вбрання України доби Козаччини

Новини по темі